Udskældt tinglysning får international ros

Verdensbanken fremhæver den digitale tinglysning, hvilket sikrer Danmarks sjetteplads blandt lande, hvor det er lettest at drive virksomhed.

Overgangen fra de gamle tingbøger på papir til digital tinglysning er blevet bemærket i udlandet - men ikke for utallige erstatningskrav, samråd med ministre og frustrationer. Her står tinglysningsrettens præsident, Søren Sørup Hansen med en af de gamle tingbøger. Arkivfoto: Henning Bagger, Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den stærkt udskældte digitale tinglysning er blevet bemærket internationalt - ikke for sine problemer men for sine muligheder.

Den digitale tinglysning er med til, at Danmark fastholder sin position som det sjettebedste land i verden at gøre forretninger i. Ranglisten »Doing business 2010« udfærdiges af Verdensbanken i samarbejde med advokater, revisorer og konsulenthuse.

Tinglysning tæller

»Økonomier, hvor det er let for virksomheder at gøre forretninger, har ofte avancerede offentlige nettjenester. Digitaliseringen tog til i 1980erne, og økonomier med veludviklede systemer fortsætter med at udvikle dem. Hong Kong og Singapore lagde deres alt-i-en-butikker for byggetilladelser på nettet i 2008. Danmark har netop indført et nyt digitalt tinglysningssystem. Storbritannien indførte for nylig muligheden for, at man kan anlægge sager ved handelsretterne elektronisk,« hedder det i Verdensbankens rapport.

Læs også: Tinglysnings-chefer ignorerede advarsler

Tinglysningssystemet halverer antallet af procedurer, som man skal igennem for at registrere ejendom, noterer banken sig.

De nordiske lande ligger alle på top 15, Danmark ligger dog øverst. Og top 15-listen indeholder også overraskelser som det borgerkrigshærgede Georgien, der er rykket frem fra en 13.- til en 12.-plads.

De største forbedringer er sket i Kasakhstan efterfulgt af Rwanda, Peru, Vietnam og Cap Verde-øerne.

Lettere at starte nyt firma

Danmark får også - sammen med Bulgarien, Kasakhstan, Sverige, Syrien, Ukraine og Zambia - point for at fjerne eller nedsætte den minimumkapital, der kræves for at starte ny virksomhed. I Danmark er det nedsat fra 125.000 til 80.000 kroner.

Læs også: Opposition: Brian M. har vildledt Folketinget

Der er også plusser i karakterbogen for den lette sagsbehandling af byggetilladelser. Her topper Hong Kong med Singapore på andenpladsen, St. Vincens og Grenadine på tredjepladsen og Danmark på tiendepladsen.

LÆS MERE