Udsigt til rekord i industriproduktionen

Det går godt for industriproduktionen, der ser ud til at nå den højeste vækst i seks år, vurderer Danske Bank. Samtidig er antallet af ordre gået tilbage.

Maskinerne i industrien kører i højeste gear. Produktionen steg nemlig med 1,4 pct. fra oktober til november, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Traditionelt er industriproduktionen meget svingende, men Danske Bank vurderer alligevel, at væksten i produktionen er den højeste siden 2000.

"Efter et par hårde år frem til og med 2004 mærker industrien nu også tydeligt opsvinget, og der er udsigt til en samlet vækst i industriproduktionen på over 4 pct. i år - den højeste vækst siden 2000," siger Steen Bocian, chefanalytiker i Danske Bank.

Han peger på, at den mere gunstige udvikling i industrien er et spejlbillede af, at vores eksport er kommet op i omdrejninger efter de hårde år med dollarfald og europæisk lavvækst fra 2001 til 2004.

Hvor meget kapacitet er der tilbage?

Det centrale spørgsmål for industrien, bliver ifølge cheføkonomen, hvor meget yderligere fremgang, der er kapacitet til.

"Industrien kan dog i større omfang end servicesektoren løse dette problem gennem højere produktivitetsvækst. Men virksomhederne bliver også i stigende grad tvunget til at overveje outsourcing af dele af produktionen - ikke af hensyn til konkurrencesituationen som sådan - men mere fordi, at adgangen til kvalificeret arbejdskraft er begrænset i Danmark."

Samtidig faldt antallet af nye ordre med 3,3pct. fra oktober til november - særligt eksportordrerne faldt.

"Faldet i eksportordrerne i november skal dog ses i lyset af kraftig vækst i de foregående måneder, og fokuserer man på udviklingen over de seneste 3 måneder - i stedet for blot den seneste måned - er der en flot fremgang i industriordrerne på 4,1 pct."