Udsigt til laveste inflation i Danmark i 62 år

Danmark står med en helt enestående og tilmed aftagende inflation. Det øger reallønnen og burde stimulere det private forbrug.

Foto: Christian Als.
Læs mere
Fold sammen

De danske forbrugerpriser lå i oktober i år 0,4 procent højere end samme måned sidste år.

Dermed har inflationen sat farten lidt ned, eftersom priserne i september steg med 0,5 procent i forhold til samme måned året før.

Hvis inflationen i hele 2015 ender på 0,5 procent, hvad der bestemt er sandsynligt, vil inflationen være en smule lavere end den ellers uhyre lave inflation på 0,6 procent sidste år.

Det betyder også, at der er udsigt til, at inflationen i år ender på det laveste niveau siden 1953 – altså i 62 år.

»Det er i sig selv bemærkelsesværdigt, da 2015 samtidig tegner til at blive året, hvor opsvinget igen har meldt sin ankomst i dansk økonomi efter syv års vækstkrise,« siger chefanalytiker Tore Stramer fra Nykredit.

Den lave inflation øger danskernes realløn, hvilketburde stimulere forbruget. Lønnen i den private sektor ventes at stige tæt ved 1,9 procent i år. Det vil give en stigning i reallønnen på 1,4 procent. Dermed er det tredje år i træk med stigende realløn, og den største fremgang i reallønnen siden 2009 – altså i seks år.

Men ud over stigende realløn, så kan mange danskere for tiden også glæde sig over historisk lave renter plus fremgang på både bolig- og arbejdsmarkedet.

Det vil være lidt af en sensation, hvis det ikke sætter mere skub i den økonomiske vækst herhjemme.

Det er især lavere priser på fjernvarme og naturgas, som har trukket inflationen idt ned i forhold til sidste måned, mens benzin og bøger har trukket i den modsatte retning.

Forbrugerprisindekset fratrukket energi og fødevarer, som er en ofte anvendt indikator for den underliggende inflationstakt, steg 1,2 procent over det seneste år, hvilket svarer til den gennemsnitlige stigning de seneste seks måneder, oplyser Danmarks Statistik.