Udsigt til historisk lave lønstigninger

Krisen har fået de danske lønmodtagere til at tænke sig en ekstra grundig gang om, inden de kræver mere i løn.

Foto: Brian Bergmann / Scanpix.
Læs mere
Fold sammen
Tal fra Dansk Arbejdsgiverforening viser, at antallet af tabte arbejdsdage som følge af lønkonflikter på bare et år er langt mere end halveret, så de i dag befinder sig på deres laveste niveau siden statistikken blev oprettet i 1991. Det skriver dagbladet Børsen fredag.

Og det peger ifølge flere ledende økonomer på, at lønpresset på det danske arbejdsmarked - som følge af krisen - stort set er væk, og at der derfor er udsigt til historisk lave lønstigninger i de kommende kvartaler.

»Det er en naturlig konsekvens af krisen, at lønstigningstaksten falder, men de her tal for lønkonflikterne er klart med til at pege i retning af, at faldet nok bliver større, end hvad vi hidtil har forventet,« siger cheføkonom i Handelsbanken Jes Asmussen.

Også cheføkonom i Jyske Bank, Niels Rønholt, mener, at lønkonflikttallet peger i retning af lavere lønstigninger.

»Vi har allerede nedjusteret vores forventninger til lønstigningerne markant, og den beslutning bliver kun bekræftet, når man ser på udviklingen i antallet af lønkonflikter,« siger han.

»Lønpresset på det danske arbejdsmarked er stort set væk - ja man kan næsten sige, at hvis der er et pres, så er det i nedadgående retning,« fortsætter Niels Rønholt til Børsen.

 
Fik du læst:

Din løn – ligger den i toppen, midten eller bunden?

Så meget tjener din nabo

Fire skattefradrag som flest glemmer