Udsigt til hård lønstrid for 600.000 offentligt ansatte

Surhed over for og mistro til de offentlige arbejdsgivere har fået lærere, sygeplejersker, sosu'er og alle øvrige flere end 600.000 offentligt ansatte til at indgå en historisk tredobbelt musketered, før forårets overenskomstforhandlinger skydes i gang tirsdag

Surhed over for og mistro til de offentlige arbejdsgivere har fået lærere, sygeplejersker, sosu'er og alle øvrige flere end 600.000 offentligt ansatte til at indgå en historisk tredobbelt musketered, før forårets overenskomstforhandlinger skydes i gang tirsdag Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samtidig raser en bitter talkrig med arbejdsgiverne, som mener, at de offentligt ansatte har fået for meget i løn siden 2008. Tilsammen gør det ifølge arbejdsmarkedsforsker Mikkel Mailand, Københavns Universitet, faren for enten en regulær konflikt eller langstrakte forhandlinger overhængende.

Det skriver Finans.dk.

»De offentlige forhandlere lægger et maksimalt pres på arbejdsgiverne, men de gør også sig selv sårbare for nederlag ved at stille ikke bare ét, men flere ultimative krav. Det gør det ikke lettere at nå et resultat,« siger han til Finans.

»Man kan ikke forestille sig en fredelig løsning på overenskomstforhandlingerne, før lærerne har fået en arbejdstidsaftale, før der er blevet afsat en pulje til ligeløn og lavtlønnede, og før de statsansatte har fået sikkerhed for deres betalte frokost,« siger FOA-formand Dennis Kristensen, der er næstformand i Forhandlingsfællesskabet for ansatte i kommuner og regioner.

Kommunernes chefforhandler, Høje Taastrup-borgmester Michael Ziegler (K), fastholder til gengæld, at de offentligt ansatte ikke skal sætte næsen op efter store lønstigninger, selv om det går godt i Danmark. I arbejdsgivernes optik har de offentligt ansatte været lønførende siden 2008.

»Det er simpelthen helt vildt uholdbart, hvis den offentlige sektor presser lønnen i det private op,« siger Michael Ziegler til Finans.