Udpeget som Baggers bagmand

Svenskeren Per Mikael Ljungman er blevet udpeget som den absolutte udenlandske bagmand i IT Factory-fupnummeret. I dag får han for første gang selv mulighed for at forklare sin rolle i Baggers store svindelnummer.

Læs mere
Fold sammen
Mikael Ljungman var manden, der stillede bil og kreditkort til Stein Baggers rådighed i USA, da Bagger i slutningen af november sidste år tog flugten fra Dubai. Men han var også manden, der ifølge politiet i vid udstrækning hjalp Stein Bagger med at holde fupnummeret i IT Factory kørende.

Svenskeren Per Mikael Ljungman spiller en hovedrolle i IT Factory-skandalen, og Bagger har selv peget på Ljungman som den absolutte udenlandske bagmand i svindelnummeret. Ljungman har bortset fra enkelte optrædender, hvor han har afvist ethvert kendskab til svindlen, forholdt sig tavs om sagen. Derfor ventes svenskerens egen forklaring med spænding.

Helt siden IT Factory-skandalen eksploderede i starten af december, har det udenlandske spor peget mod Ljungman. Svenskeren med skumle kontakter til den såkaldte Uppsala-mafia var involveret i en række af de selskaber, som blev brugt til at malke danske leasingsselskaber.

Bagmandspolitiet mener, at Mikael Ljungman har scoret en stor del af de 220 millioner kroner, som er blevet trukket ud af Baggers leasingcirkus. I starten delte Mikael Ljungman og Stein Bagger fortjenesten ved svindlen, men på et tidspunkt krævede Mikael Ljungman en større andel af gevinsten fra svindlen, har Bagger forklaret.

»Jeg var i en meget vanskelig privat situation, og det kan være, at han havde en fornemmelse af, at jeg var anderledes. I hvert fald sagde han, at hvis jeg skulle have kontanter, så var prisen steget til det dobbelte. Jeg havde selv meget brug for kontanterne, og derfor accepterede jeg det,« forklarede Stein Bagger i forbindelse med retssagen i juni.

Mikael Ljungman scorede angiveligt en betragtelig provision af de falske leasingkontrakter, men pengene flød dog også den anden vej. Fra september 2007 til juli 2008 fik Stein Bagger knap to millioner euro af Mikael Ljungman. Pengene blev udbetalt seks til otte gange i kontanter, når Stein Bagger sagde til sin svenske forretningsforbindelse, at han havde brug for pengene.

Fremgangsmåden ved pengeoverførslerne er højst opsigtsvækkende. Ifølge Stein Bagger fik han en SMS fra et ukendt nummer, når han kunne få pengene. Efterfølgende mødtes han med en svensktalende kurér, der overdrog ham et seddelbundt i en plasticpose. Det skete flere gange på den italienske restaurant Ciao i Terminal 3 i Københavns Lufthavn. To gange mødtes Stein Bagger også med kuréren på det eksklusive hotel Fregate i Frankrig.