Udlandet investerer mindre i Kina

For første gang siden finanskrisen satte ind, oplevede Kina sidste år et fald i udenlandske investeringer.

Færre lande investerer i Kina. Det viser nye tal fra det kinesiske handelsministerium. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters

BEIJING: Verdens næststørste økonomi og globale vækstmotor kunne sidste år ikke leve op til egne forventninger om udenlandske investeringer.

Det kinesiske handelsministerium har offentliggjort nye tal, der viser, at Kina i 2012 tiltrak 662,8 mia. kr. i udenlandske investeringer. Det er 3,7 pct. mindre en året før, hvor tallet var på 646,8 mia. kr.Det skyldes bl.a. et politisk turbulent år med lederskifte i toppen af kommunistpartiet samt faldende interesse fra de europæiske og asiatiske investorer.Dermed endte 2012 med at ligge under målsætningen sat af den kinesiske ledelse, hvor forhåbningen var at nå 669 mia. kr. inden årets udgang.Det er første gang siden finanskrisen i 2009, at Kina oplever et fald i omfanget af investeringer fra udlandet. Udviklingen er sigende for den globale økonomi, og ikke overraskende var investeringerne fra EU faldende. Sidste år lå de på 34 mia. kr., hvilket er en tilbagegang på 3,8 pct. i forhold til 2011.Også fra de ti største asiatiske økonomier som Singapore, Hong Kong og Sydkorea var der dårligt nyt. Deres investeringer i Kina faldt sidste år samlet med 4,8 pct. til 533,6 mia. kr. Både inden for service og produktion, der udgør de to største sektorer for udenlandske investeringer, var der tilbagegang.

Ændringer i partiet

Ud over den globale økonomiske stilstand kan sidste års politiske situation i Kina også være med til at forklare tilbagegangen i investeringer.

Efterårets politiske rokade i kommunistpartiet banede først og fremmest vejen for en ny topledelse, men også i provinsen er der foretaget store ændringer i partiet og lokale regeringskontorer.Dertil kommer, at det stadig er uvist, i hvor stor grad den nye ledelse vil indføre reformer i den nærmeste fremtid, hvilket givetvis også har haft indflydelse på lysten til at investere.

Investeringer i udlandet

Derimod er der fuld gang i de kinesiske investeringer i udlandet, der sidste år steg med 28,6 pct. og var på 430,5 mia. kr. Investeringerne var fordelt på 141 forskellige lande og regioner. Det har længe været officiel kinesisk politik at opfordre de største kinesiske virksomheder og banker til at investere uden for landets grænser.

Ifølge det kinesiske handelsministerium findes der ikke specifikke tal for danske investeringer i Kina.Samhandelen mellem Danmark og Kina er stigende, men investeringer foretaget fra Danmark er sandsynligvis ikke mange, eftersom de fleste store danske virksomheder allerede er etableret i landet.»Det danske aktivitetsniveau herude er generelt stigende. Men de fleste større danske virksomheder er her allerede, så deres investeringer vil typisk mere være i form af geninvesteringer i Kina end egentlige investeringer fra Danmark. Virksomhederne ser på, hvor i Kina de kan finde nye markeder og udforske nye produkter, der endnu ikke er lanceret herude,« siger Danmarks ambassadør i Kina, Friis Arne Petersen.I morgen offentliggør Kinas nationale statistikbureau BNP-væksten for hele sidste år. Både udenlandske og kinesiske eksperter har spået, at væksten for sidste år ender på mellem 7,5 og 7,8 pct. Væsentligt under de 10,6 pct., der har været gennemsnittet for de foregående ti år.