Udlændinge strømmer til danske forskerjob

Hjerneflugt fra Danmark har der været snakket om i mange år. Men nu er der pludselig gang i en stor tilstrømning af hjerner udefra til danske forskerjob, viser nye tal.

Foto: Attschul Michael.
Læs mere
Fold sammen
Udenlandske statsborgere er vilde med at starte en forskerkarrriere som phd-studerende ved danske universiter.

Også selv om det i årevis er blevet påstået, at vi især på grund af høje skatter ikke kunne tiltrække kloge hoveder og skarpe hjerner til fra udlandet.

Det er nu hele 30 pct. af de i alt 2.072 studerende, der startede på en ph.d.-uddannelse i 2008, der kommer fra andre lande.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Halvdelen inden for teknisk videnskab
De udenlandske studerende spreder sig over alle områder, men især teknisk videnskab er populært, og det er netop indenfor disse områder, at dansk erhvervsliv i årevis har efterlyst flere uddannede og en større satsning. Hele 45 pct. af de udenlandske studerende tager uddannelsen inden for dette fagområde. Til sammenligning gælder det kun 18 pct. af de danske studerende.

Sundhedsvidenskab tiltrækker derimod kun 11 pct. af de udenlandske studerende, mens 33 pct. af studerende med dansk statsborgerskab vælger dette fagområde.45 pct. af udenlandske ph.d.-studerende vælger teknisk videnskab

De nyindskrevne ph.d.-studerende kom fra mere end 80 forskellige lande. Men flest havde statsborgerskab i Kina. Derefter følger Tyskland og Indien.

De nordiske lande ligger længere nede på listen.

Der er også flere som begynder på en forskeruddannelse. I 2008 steg tilgangen således med 12 pct.

Samme år fik 1.138 tildelt ph.d.-graden, hvilket var seks pct. flere end året før.