Udlændinge har hvert tiende job

Udenlandske firmaer udstationerer rekordmange medarbejdere i Danmark, og samtidig pendler flere og flere svenskere og tyskere hertil for at arbejde, skriver Politiken.

En kortlægning fra Dansk Arbejdsgiverforening (DA) viser, at mindst 250.000 med fremmed pas arbejder i Danmark her i efteråret 2007. Det er næsten 50.000 flere end i begyndelsen af 2006.

Der er i øjeblikket mere end 2,8 millioner voksne beskæftiget på det danske arbejdsmarked.

Direktør Jørn Neergaard Larsen (DA) vurderer, at indvandringen har holdt liv i det økonomiske opsving:

»Hvis ikke vi havde fået medarbejdere fra udlandet, havde vi allerede nu været i en situation, hvor vi havde haft massiv løninflation og været på vej til at miste konkurrenceevne og velfærd«, siger Jørn Neergaard Larsen til Politiken.

Den helt store vækst kommer fra udenlandske medarbejdere, som bliver udstationeret i Danmark af især tyske og polske firmaer. I starten af 2006 var der 26.400 udstationerede i Danmark, men antallet er ifølge DA vokset til 60.000 nu.

Antallet af pendlere fra Sverige og Tyskland er i samme periode vokset fra 13.300 til 23.000. Trods den store vækst i indvandring vil både arbejdsgivere og økonomiske vismænd give endnu lettere adgang for udlændinge:

»Vi har omkring 60.000 ubesatte stillinger. Det betyder, at vi hver eneste dag mister vækst og velstand«, siger Jørn Neergaard Larsen til Politiken. Men hvor arbejdsgiverne er begejstrede over tilstrømningen af udenlandske arbejdere, er fagbevægelsen skeptisk.

»Vores indtryk er, at størstedelen af de danske arbejdsgivere, der opretter en udenlandsk virksomhed, gør det for at dumpe lønnen«, siger formand Palle Bisgaard fra Træ, Industri, Byg (TIB), til Politiken.

Og det bliver en kæmpeopgave for fagbevægelsen at sikre de polske og tyske arbejdere danske løn- og arbejdsvilkår, vurderer arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen fra Københavns Universitet.

»I princippet skal virksomheder arbejde efter de vilkår, som gælder i det land, de arbejder i. Men her i landet bliver løn aftalt mellem arbejdstager og arbejdsgiver, så det er lovligt at give en løn på 40 til 50 kroner i timen, men det er også lovligt for fagbevægelsen at blokere en virksomhed, som ikke lever op til overenskomsten. Det vil koste rigtigt mange kræfter - måske flere kræfter end fagbevægelsen har«, siger forskeren til Politiken.