Udflytteren skal flyve SAS ud af Skandinavien

Læs mere
Fold sammen

Man vokser, når man flytter til udlandet.

Med det mantra i rejsekufferten har koncerndirektøren i SAS, Lars Sandahl Sørensen, brugt 20 år af sin karriere uden for Danmark. Nu forsøger han at overføre tanken til det store skandinaviske flyselskab.

Lars Sandahl Sørensen er nemlig førstepilot på SAS’ plan om at oprette baser i London og Spanien og indregistrere flere fly i Irland. Planerne har vakt opsigt, da selskabet udelukkende har været baseret i Skandinavien siden sin stiftelsen kort efter Anden Verdenskrig.

Og SAS-direktøren forstår sagtens, hvis udflagningen får nogle kunder til at undre sig og blive sentimentale. Sådan har han også selv haft det. Men:

»Jeg har et ansvar over for millioner af danskere og skandinaver, for hvem SAS er en vigtig forbindelse mellem Norden og resten af verden. Vi bliver nødt til at gøre det her for at tilbyde konkurrencedygtige priser og videre­udvikle et stærkt SAS,« siger han.

Lars Sandahl Sørensen foretog selv sin første udflytning, da han i 1980erne rejste til USA for at studere. Siden har han gået på universiteter og arbejdet uden for Danmarks grænser i samlet 20 år. Han har blandt andet arbejdet for Udenrigsministeriet i Sydney i Australien, for det skandinaviske kontor i Tokyo og som direktør for VisitDenmark, inden han i 2003 for første gang fik job i SAS.

Efter at have haft koncerndirektørstillinger i ISS og været partner i en rådgivningsvirksomhed vendte han i 2015 tilbage til SAS for at blive COO – operationel koncerndirektør.

Men hvorfor vende tilbage til en virksomhed, som ofte er i modvind og truet af alverdens lavprisselskaber?

»Det havde jeg faktisk også mange overvejelser omkring. Men jeg oplever, at SAS spiller en kolossal stor rolle for mange skandinaver, også for mig selv. Og det, synes jeg, er en fascinerede, vigtig mission,« siger han.

Tonic i flyveren

Selv om han nu bor i en villa lidt nord for København, bruger han stadig meget tid i udlandet. Cirka 80-90 gange om året stiger han om bord i et SAS-fly. De mange rejsetimer tilbringer han med at læse artikler og debatindlæg, som han i løbet af ugen har gemt i en mappe på computeren. Gerne ledsaget af en tonic – uden gin – på klapbordet foran sig.

For at kompensere for de mange timer brugt i passagerkabiner og mødelokaler dyrker Lars Sandahl Sørensen en masse sport. Blandt andet sejler han havkajak, spiller squash og står på surfbræt.