Udenlandske virksomheder skjuler sig for lov

Selv om udenlandske virksomheder ifølge ny lov skal melde sig selv og sine ansatte til et nyt register, lader de færreste til at gøre det, viser ny opgørelse. Det gør det svært at hjælpe lønmodtagerne, advarer fagforening.

Elendig løn, dårlige arbejdsforhold og kummerlige livsvilkår blandt udenlandske arbejdere. Det er, hvad en ny lov har som mål at dæmme op for.

Men de udenlandske virksomheder lader i stor stil til at ignorere loven, tyder en ny opgørelse fra Malernes Fagforening på.

Siden 1. maj har udenlandske virksomheder, som leverer varer og tjenesteydelser i Danmark, ellers skullet anmelde deres opgaver, identitet på ansatte og arbejdssted til Registret over Udenlandske Tjenesteydere i Danmark (RUT). Men mens SKAT har gennemført 476 momsregistreringer siden 1. maj, hvor loven trådte i kraft, har kun 135 meldt sig til RUT.

Står uden for kontrolForskellen i de to tal tolker Malernes Fagforening som, at der er en stor del af de udenlandske virksomheder, som ikke indberetter, hvad de skal. Og det gør det svært at sikre, at de udenlandske virksomheder overholder de gældende danske arbejdsmarkedsregler og overenskomster, mener fagforeningens formand Bo Rosschou.

”De udenlandske virksomheder opererer stor set uden kontrol. I de tilfælde, hvor vi alligevel opdager dem, viser det sig, at lønarbejderne har samme vilkår som københavnerne i 30’erne med ekstremt lave lønninger, meget lange arbejdstider og ingen sikkerhed,” siger han.

Talforskel naturlig nokMen ifølge jurist og fuldmægtig hos RUT Søren Madsen er der ingen grund til at være bekymret over det lave antal registreringer.

”135 er en begyndelse. Tallet skal selvfølgelig gerne vokse, men man skal tænke på, at projekter, som er begyndt før første maj ikke skal med i registret,” siger han, og påpeger, at det er helt naturligt, at der er forskel på antallet af moms- og RUT-registreringer.

”Det er jo kun virksomheder, som udbyder tjenesteydelser, som skal registreres i RUT,” siger Søren Madsen.

Hvor mange virksomheder, der burde have meldt sig til RUT på nuværende tidspunkt, er endnu uklart, da der ikke findes eksakte opgørelser over, hvor mange udenlandske virksomheder, der opererer i Danmark.