Udenlandske virksomheder efterlader kæmpe momsgæld

I takt med at de udenlandske virksomheder trækker sig ud af Danmark stiger momsgælden til SKAT.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De udenlandske virksomheder, der har udstationeret medarbejdere i Danmark, er på tilbagetog fra det danske marked, men inden de forlader landet undlader mange af dem at afregne moms med det danske skattevæsen.

De udenlandske virksomheders momsgæld til den danske stat er i øjeblikket løbet op i 669 millioner kroner. Og gælden stiger fortsat.

Den skyldige moms svarer til, at der er udført arbejde for mere end 3,3 milliarder kroner. Det vil eksempelvis sige, at de udenlandske virksomheder har bygget op mod 2.000 parcelhuse sort.

- Det udsætter andre virksomheder for en urimelig konkurrencesituation, at de agerer som om, der ikke eksisterer moms, siger cheføkonom Søren Nicolaisen, Håndværksrådet.

Hos Dansk Byggeri ser de også momsundvigelsen som konkurrenceforvridende.

- Det er et stort problem, at der er virksomheder, der kan rejse fra en momsregning og derved få den konkurrencefordel, der ligger i, at du kan tilbyde priserne uden moms. Der skal ikke herske tvivl om, at det er et problem, der skal gøres noget ved, siger erhvervspolitisk chef Torben Liborius, Dansk Byggeri.

Langsommelig procesHos SKAT i Tønder, som har ansvaret for de udenlandske virksomheder, arbejder de på at få inddrevet den massive gæld. Gælden, der de seneste otte måneder er vokset 160 millioner kroner, hvilket svarer til 24,5 procent.

- Med udenlandske virksomheder tager det lidt længere tid end med en dansk virksomhed. Hvis de ikke reagerer på vores henvendelser, så afmelder vi deres momsnummer, så de ikke kan drive virksomhed her i Danmark. Den gæld de så har her sender vi til inddrivelse i deres hjemland, siger afdelingsleder Karin Rerup, Skattecenter Tønder.

Selvom SKAT har mulighed for at afmelde de virksomheder, der ikke betaler deres momsgæld, så sker det kun sjældent. SKATs egne tal viser, at det kun er en lille del af skyldnerne, der ikke længere er aktive i Danmark. De virksomheder, der står for hele 76 procent af gælden, er stadig aktive her i landet.

Politisk indgribenPå baggrund af den unfair konkurrence og de enorme summer statskassen mister, har skatteminister Kristian Jensen (V) nedsat en arbejdsgruppe. Repræsentanterne fra LO, 3F, BAT, Dansk Byggeri, Dansk Arbejdsgiverforening, SKAT og Skatteministeriet skal sammen komme frem til nogle anbefalinger inden sommerferien.

Den 23. februar havde arbejdsgruppen sit første møde.

- Afsættet var, at gælden var steget. Vi skal se på, hvad årsagerne er. Vi skal se på, om vi har godt nok fat i dem rent registreringsmæssigt og på mulighederne for at få pengene fra dem, siger direktør i Skatteministeriet og formand for arbejdsgruppen, Jesper Skovhus Poulsen.

Han henviser samtidig til reglerne om omvendt betalingspligt, der blev indført per 1. januar i år. Med de nye regler er det de danske virksomheder, der fremover skal afregne momsen, når de handler med udenlandske virksomheder. Jesper Skovhus Poulsen medgiver dog, at reglerne ikke omfatter udenlandske virksomheder, der sælger varer eller ydelser til privatpersoner.

Ifølge Jesper Skovhus Poulsen regner arbejdsgruppen stadig med at have færdiggjort sit arbejde inden sommerferien.Læs ErhvervsBladet.dks ansvarfraskrivelse nederst på siden

Powered by DisqusErhvervsBladet.dk forbeholder sig ret til, men er ikke forpligtet til, at redigere eller fjerne kommentarer fra debatter, der er:

- i strid med gældende lovgivning
- racistiske eller injurierende
- skrevet i en grov tone
- udleverer personlige oplysninger

Ved at kommentere accepterer du, at ErhvervsBladet.dk herefter frit og fremover kan offentliggøre dit indhold i ErhvervsBladet.dk, på www.erhvervsbladet.dk.dk eller andre platforme og medier, som drives af Berlingske Media.