Udenlandske selskaber betaler meget i skat

I årevis har det været en udbredt opfattelse, at udenlandsk ejede selskaber slipper billigt, men virkeligheden er, at de bidrager ganske betragteligt til selskabsskatteprovenuet.

De multinationale selskaber i Danmark bidrager pænt med selskabsskatter - og nok væsentligt mere, end de fleste danskere har opfattelsen af, skriver Økonomisk Ugebrev. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Økonomisk Ugebrevs gennemgang af de 100 største selskabsskatteydere viser, at de udenlandsk ejede selskaber tegner sig for godt 40 procent af den selskabsskat, der blev betalt i Danmark af denne gruppe. I alt betalte de 100 største skatteydere et selskabsskatteprovenu på 24,5 milliarder kroner, og heraf lægger de udenlandsk ejede selskaber 9,9 milliarder kroner.

Det er endda uden indregning af Nordea Bank Danmark, der er ejet af det svenske Nordea Bank AB, som er børsnoteret. Teknisk set er der også her tale om et udenlandsk ejet selskab, og indregner man også dem, ender vi på 11,1 milliarder kroner fra udenlandsk ejede selskaber, og dermed en andel på 45 procent.

I alt betalte de flere end 52.000 selskaber, der i 2011 betalte selskabsskat, et provenu på omkring 40 milliarder kroner. Heraf tegner de 100 største betalere sig altså for mere end 61 procent.

Udover at det for mange vil være en overraskende stor andel af skattebetalingen, der kommer fra udenlandsk ejede selskaber, er der samtidig tale om en stor andel, når man ser på, hvor meget udenlandsk ejede selskaber fylder i dansk økonomi. Tal fra Danmarks Statistik viser, at ansatte i udenlandsk ejede virksomheder udgjorde 20,3 procent af den samlede private beskæftigelse i 2010.

Ser man på top 100 blandt selskabsskattebetalerne, tegner de udenlandsk ejede selskaber sig altså for dobbelt så stor en selskabsskat, som man kunne forvente ud fra den vægt, de udenlandsk ejede selskaber har i antal medarbejdere.

Prøv Økonomisk Ugebrev i en måned for kun 500,- kr.