Udenlandske firmaer skabte 1250 danske job i 2014

Udenlandske investeringer i Danmark har i 2014 skabt 1.250 arbejdspladser rundt omkring i landet, viser opgørelse fra Udenrigsministeriet.

Handels- og udviklingsminister Mogens Jensen er tilfreds med, at Udenrigsministeriets afdeling Invest In Denmark har båret frugt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Apple er årets helt store historie om, hvordan udenlandske firmaers investeringer i Danmark skaber arbejdspladser. Men Apple er langt fra de eneste, der har investeret i det lille land langt mod nord, og Udenrigsministeriet kan nu fortælle, at 1.250 job blev skabt på grund af udenlandske investeringer i 2014. Det er Udenrigsministeriets investeringsorganisation, Invest in Denmark, der offentliggør tallene.

»Det er et af de bedste resultater nogensinde, og den positive tendens fortsætter med blandt andet Apples investering i Viborg her i det nye år,« siger handels- og udviklingsminister Mogens Jensen.

Succeshistorier var der også i 2014, og selvom de ikke tiltrak lige så meget omtale som Apple, er det milliardinvesteringer, som udmønter sig i danske arbedjspladser. Blandt de udenlandske investeringer i 2014 var en argentinsk milliardinvestering i biogas i Tønder, kinesiske Wuhan Hi-Tech har investeret i økologisk ægproduktion i Horsens, og amerikanske Medtronic har udvidet det nordiske hovedkontor i København med 58 job.

To tredjedele af investeringer faldt i den østlige del af landet, og derfor ser Mogens Jensen også den vestlige del af landet som et fokusområde fremover.

»Vi arbejder hele tiden på at styrke indsatsen for at tiltrække og fastholde flere udenlandske investeringer ikke mindst i den vestlige del af landet, hvor vi har medarbejdere placeret i alle regioner og nu ansætter en ekstra medarbejder i Århus med særligt fokus på fødevareområdet,« siger Mogens Jensen.

Udfordringer med rammevilkår

Udenrigsministeriet siger, at udenlandske virksomheder generelt er tilfredse med rammevilkårerne, men der er dog betydelige udfordringer. Virksomhederne peger på, at væsentlige udfordringer, for om de vil bosætte sig i Danmark, er, at omkostningsniveauet og adgang til talent. Det kan blive hindringer for yderligere investeringer i dansk erhvervsliv.

»Regeringens målsætning er klar; Vi skal have endnu flere udenlandske investeringer i Danmark. De giver jobs, kommer med ny viden og styrker vores erhvervsliv. Men konkurrencen om investeringerne er benhård. Så vi skal hele tiden se på, hvor vi kan forbedre vores rammevilkår. Regeringen kan ikke opfylde alle ønsker, men vi lytter til virksomhederne, som ved hvor skoen trykker«, siger Mogens Jensen.