Udenlandsk investering går Danmark forbi

Udlandet holder sig tilbage med at investere i Danmark. Det går ud over vækst, udvikling og arbejdspladser.

Man skulle tro, at det ikke var en god forretning at investere i Danmark. Sådan ser det i hvert fald ud, når man ser på tal fra Nationalbanken over, hvor meget udenlandske virksomheder investere hos os.

Alene sidste år steg de danske virksomheders aktiviteter i udlandet med 120 milliarder kroner og er nu oppe på 1094 milliarder.

I 2010 var udlandets investering i Danmark uændret og lå på samlet 705 millioner kroner.

- Det er en rigtig dårlig nyhed for Danmark. Danmark går glip af vitale udenlandske investeringer og dermed af vækst og udvikling, siger økonomisk konsulent Maria Hove Pedersen, DI, og fortsætter:

- Det er et klart svaghedstegn, at vi har svært ved at tiltrække investeringer fra udlandet,

Udviklingen i 2010 følger tendensen til et stigende gab mellem ud- og indgående investeringer, som man har set siden begyndelsen af 00erne. Investeringsgabet var i 2010 på 305 milliarder kroner.

Hos DI understreger man, at Danmark har brug for den kapital og de arbejdspladser, som investeringerne bidrager med.

- Det er ret simpelt med investeringer fra udlandet; jo flere, jo bedre. Investeringerne bidrager med ny kapital, nye idéer og skaber dermed udvikling og højere produktivitet i Danmark, siger Maria Hove Pedersen.

Udenlandske penge er på længere sigt afgørende for udviklingen af den danske velstand. At udlandet holder sig tilbage kan skyldes mange ting - mere og bedre uddannelse, erhvervsrettet forskning og en reduktion af de meget høje omkostninger, påpeger DI.

- Danmark har verdens højeste skattetryk, og vi et af verdens dyreste produktionslande. Det er ikke attraktivt for udenlandske virksomheder, siger Maria Hove Pedersen.

/ritzau/