Uden god mad og drikke duer Skagen-helten ikke

Gourmetrestauranten på Ruths Hotel var en safrantråd fra en Michelin-stjerne i år, stjernekokken Michel Michaud huserer på det historiske Brøndums Hotel, og De 2 Have på Grenen er for nylig udnævnt til en af Danmarks ti bedste fiskerestauranter.

Overtjeneren på Ruths Hotel. Fold sammen
Læs mere

Flere eksperter udi gastronomi regnede gourmetrestauranten på Ruths Hotel som en af de provinsrestauranter, der kunne sætte næsen op efter en Michelin-stjerne. Det blev desværre ikke til noget – men måske næste år?

Niveauet på Ruths er i hvert fald højt – takket være stjernekokken Michel Michaud og siden avantgardekokken Torsten Schmidts mangeårige indsats – ikke at forglemme tidligere souschef Dennis Juhl, som i dag er køkkenchef. Mest populær er dog brasseriet på Ruths, som på solskinsdage straks rykker ud i gården, hvor der er fest og glade dage.

Den i dag 70-årige Michel Michaud blev generationsskiftet ud af køkkenet på Ruths for nogle år siden, da hoteldirektør Peter Jensen tiltrådte. Michaud rykkede til Mols­kroen ved Ebeltoft, men er i dag tilbage på det historiske Brøndums Hotel i Skagen by.

Med på verdensrangliste

Den nynordiske Torsten Schmidt var elsket af anmelderne, og Peter Jensen har da også haft snøren ude efter Michel Michaud efter Schmidts afgang, men uden held. Fru Michaud har dog indtaget sit gamle job på Ruths med at styre morgenbrødsudsalget, og der hersker forbrødring mellem de to gamle hoteller, og Ruths direktør kører personligt gæster til Brøndums restaurant, når de ønsker det – og han ellers har tid.

Restauranterne på Skagen er langt mere end smagsoplevelser. På Brøndums Hotel, hvor skagenmalerne i sin tid boede og betalte for kost og logi med malerier, møder gæsterne tjenere, som har været ansat i årtier og serverer behændigt og elegant. Klædt klassisk med hvide skjorter og butterfly øser de gerne af deres viden om Brøndum-familien, som måske, måske ikke tjente sin formue på smuglerrom fra Vestindien. Maden indtages i de historiske omgivelser inden døre eller i haven, men man skal stå tidligt op for at få et bord.

Madmagasinet Gastro har udnævnt restaurant De 2 Have til en af Danmarks bedste fiskerestauranter, og som magasinet skriver så hører De 2 Have til på verdensranglisten over restauranter med den mest fantastiske beliggenhed med vid udsigt over Kattegat og Skagerak. Fold sammen
Læs mere

Madmagasinet Gastro har udnævnt restaurant De 2 Have til en af Danmarks bedste fiskerestauranter, og som magasinet skriver så hører De 2 Have til på verdensranglisten over restauranter med den mest fantastiske beliggenhed med vid udsigt over Kattegat og Skagerrak.

Er der ikke plads på restauranten, kan man roligt sætte sig på De 2 Haves GastroPub, hvor både udsigt og kok er den samme – og evt. snuppe en »fish and chips« med kuller i usandsynlig sprød øl-batter.

De mange gode restauranter

På havnen ligger den næsten ikoniske Skagen Fiskerestaurant med den fine afdeling på første sal og den toppopulære kaj-restaurant, hvor gæsterne bænkes ved langborde med udsigt ud over lystbådehavnen og brølende Ferrarier og Maseratier. Men pas på med at fortsætte ud langs kajen til konkurrenterne. Hos Jollehuset risikerer man at få serveret blåmuslinger, som er gummiagtige og alt for salte.

På et lidt forblæst hjørne på Havneplads­en ligger et af byens nyeste skud, Smørgåsen, som er barn af Smørgåsen i Frederikshavn. Smørrebrødsrestauranten serverer – ja, smørrebrød – i topklasse. Den røgede kartoffelmad med rejer og mayo er faktisk en spids bedre end den klassiske ditto på Brøndums Hotel.

Skagboerne selv foretrækker Restaurant Kokkenes, som ligger i Skagens gamle skole på pladsen midt på gågaden. Her kan man spise en vegetarsalat eller rejeanretning, når man trænger til en pause i shoppingen.

Syd for Skagen i Kandestederne er restauranten på Hjorths Hotel med den kun 22-årige køkkenchef, Frey, netop blevet optaget i White Guide, Nordens svar på Michelin-guiden. Ud over god mad serverer Hjorths romantisk atmosfære, så det gør noget. »Er det her, TV-serien »Badehotellet« er optaget?« spurgte en gæst med god grund.