Uddannelser står i stampe: Sorte pletter i udkantområder

Der er sorte uddannelsespletter på danmarkskortet, og både arbejdsgivere og lønmodtagere kræver handling fra regeringen.

De sorte huller findes især i udkantområder som Nordvestjylland og det sydlige Sjælland, hvor mange unge stopper skolegangen efter 9. klasse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bjørn Larsen
Danskerne uddanner sig ikke nok, og på det seneste år er stigningen i de unges uddannelsesniveau ophørt.

De sorte huller findes især i udkantområder som Nordvestjylland og det sydlige Sjælland, hvor mange unge stopper skolegangen efter 9. klasse, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

En beregning, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) offentliggør i dag, viser, at hvis denne udvikling fortsætter, vil der i 2015 være 135.000 ufaglærte ledige, mens virksomheder vil skrige på over 130.000 faglærte.

»Det er en ond spiral, især i de "sorte" områder, og vi er dybt bekymrede. De områder, hvor udviklingskadencen er stoppet eller nedadgående, er der netop brug for udvikling og dynamik. Det er virkelig noget skidt,« siger Per Christensen, der er forbundssekretær i 3F.

Fagorganisationen, der huser mange ufaglærte, vil nu kigge organisationens 360.000 medlemmer i øjnene og opfordre dem til at uddanne sig. På landsplan får en femtedel af en ungdomsårgang aldrig en uddannelse.

Niels Groes, der er professor i uddannelsesøkonomi på Danmarks Pædagogiske Universitetsskole ved Aarhus Universitet, bekræfter den bedrøvende udvikling.

»Bevægelsen mod, at alle fik en ungdomsuddannelse, er standset. Restgruppen på ca. 20 pct., der ikke får en uddannelse, er konstant, og det er skuffende. Man gør en masse på uddannelsesområdet, men ikke nok,« siger han. Kilde: Jyllands-Posten