Uddannelsen af søfolk er stødt på grund

Danmarks Rederiforening foreslår regeringen, at erhvervet selv stiller garanti for at uddanne 350 praktikanter hvert år. Men forslaget er ikke gratis.

Danmarks Rederiforening foreslår, at de vil stille garanti for praktikplads til 350 elever, så foreningen kan være sikker på, at den rette arbejdskraft bliver uddannet. Arkivfoto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der vil på sigt mangle arbejdskraft til det maritime erhvervsliv. Danske rederier vurderer, at det på sigt kan udgøre en barriere for væksten i det såkaldte »Blå Danmark«. Derfor foreslår Danmarks Rederiforening, branche- og arbejdsgiverforening for dansk skibsfart, nu selv, at de vil stille garanti for praktikplads til 350 elever, så foreningen kan være sikker på, at den rette arbejdskraft bliver uddannet.

Formand for Dansk Metals maritime afdeling, Ole Philipsen, der varetager søfolkenes interesser, er »meget positiv« over for forslaget:

»Når det er det samlede erhverv, der stiller praktikpladsgaranti, er det et godt tegn.«

Men han kommer alligevel med advarsler mod dele af forslaget. Nemlig rederiernes ønske om at ændre den nuværende praktikantløn for officerelever til SU-betaling.

Et udspil til forhandling

Danmarks Rederiforenings forslag om garanterede praktikpladser er nye toner fra erhvervslivet, der før har været afvisende over for netop at stille en sådan garanti. Det skete bl.a. ved regeringens trepartsforhandlinger i foråret, hvor både Venstre og fagbevægelsen ønskede en praktikpladsgaranti i forbindelse med erhvervsuddannelser, mens Dansk Arbejdsgiverforening var afvisende.

Forslaget kommer samtidig med, at regeringens maritime vækstteam har møde tirsdag, hvor de bl.a. skal drøfte uddannelse og kompetencer.

Netop den del af forslaget, der vedrører SU-betaling, er også et punkt, Socialdemokraternes uddannelsesordfører, Mette Reissmann, er kritisk over for.

»Hvis man ser ønsket om SU-finansiering i lyset af debatten om, at vi har et alt for dyrt SU-system, er det et flot forslag at lægge på bordet,« lyder det ironisk fra ordføreren.

Mette Reissmann afviser ikke forslaget om SU-betaling men påpeger, at omkostningerne ved den del af forslaget skal undersøges nærmere.

»Men antallet af praktikpladser skal erhvervslivet ikke bestemme. Det skal politikerne nok tage sig af,« understreger hun med henblik på rederiforeningens forslag om netop 350 praktikpladser.

Administrerende direktør i Danmarks Rederiforening, Anne Steffensen, understreger, at forslaget er et samlet udspil, der skal forhandles:

»Forslaget er en samlet pakke, som er et indspil til regeringens vækstteam. Det er alt for tidligt at pille enkeltelementer ud af den pakke.«

Anne Steffensen tilføjer, at hvis politikerne ikke er enige i rederiforeningens konkrete forslag på 350 praktikpladser eller ønsket om SU-finansiering, må parterne forhandle om detaljerne.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) ønsker ikke at kommentere udspillet, så længe det maritime vækstteams arbejde er i gang, oplyser ministeriet i en mail.