Ubers magtfulde pengemand beskyldt for seksuelt magtmisbrug

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Shervin Pishvar er storinvestor i Uber, AirBnB og har tidligere solgt Tumblr til Yahoo for en milliard dollars. Fold sammen
Læs mere

Godmorgen

Så væltede vi ind i julemånedens første dag, og dermed tager vi hul på en måned, der skiller sig ud fra resten af året, og det skal man da huske at sætte pris på.

Vi begynder denne første december med en stribe stærke erhvervshistorier. Vi skal forbi den amerikanske vestkyst, hvor en af klodens mest succesfulde venturekapitalister er under beskyldning for sexchikane og seksuelt magtmisbrug. Så skal vi hjem igen, hvor arbejdspladser tilsyneladende forsvinder som dug for solen i den danske finanssektor, og så forsvandt håbet om en børsnotering fredag morgen, da det Erik Damgaard-ejede selskab NPInvestor torsdag aften måtte droppe en børsnotering. Den første historie, som vi dykker ned i, handler om svenskere, der håber på at skabe netop flere danske børsnoteringer.

1
Svensk minibørs vil ind i Danmark

Det svenske Aktietorget vil starte op i København for at børsnotere danske virksomheder. Aktiedirektøren tror på, at det vil stoppe danske virksomheders børsflugt over Øresund.

Det skriver dagbladet Børsen.

»Vi sigter efter at starte op i Danmark i løbet af sommeren 2018,« siger Peter Gönczi, adm. direktør i Aktietorget.

Siden 2014 har syv danske virksomheder valgt at blive børsnoteret på Aktietorget i Sverige, mens robotvirksomheden Odico forventes at blive nummer otte. Samtidig står det mere eller mindre stille på den danske First North-børs, hvor der i dag er 12 noterede virksomheder.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Superinvestor og Hollywoods-stjernernes ven i sexsag

Shervin Pishevars boldøje fejler bestemt ikke noget, når det kommer til at udse sig de næste store globale succesvirksomheder. Han var en af de tidligste storinvestorer i Uber, AirBnB og Tumblr, som han senere solgte til Yahoo for en milliard dollars.

Men noget tyder på, at det moralske kompas ikke er lige så fintunet. I hvert fald har det amerikanske medie Bloomberg talt med fem kvinder, der fortæller om sexchikane og om en mand, der i årevis har misbrugt sin magtfulde position i bestræbelserne på få sex med, hvem han nu lige havde udset sig. Mediet har ligeledes kendskab til en sjette kvinde i Uber, hvor vidner fortæller om årelang chikane med seksuelle motiver.

Shervin Pishevar er ikke hvem som helst. Han fylder noget i landskabet i Californien. Han er tæt ven med flere Hollywoodstjerner, heriblandt Leonardo DiCaprio og Edward Norton, og er samtidig meget politisk aktiv, hvilket har fået ham til at skyde millioner af kroner i Barack Obamas og senest Hillary Clintons præsidentkampagne.

Beskyldningerne mod Shervin Pishevar kommer i kølvandet på en lang række sexsager, der har fældet magtfulde mænd, som Hollywoodproducer Harvey Weinsten og topchefen i Amazon Studios Roy Price, og flere andre venturekapitalister har også måtte trække sig efter sexsager.

Berlingske Business anbefaler:

Morten Strunge til angreb på monopol: Vil hælde vin på svenskerne

Genmab finder guld på Europas sureste marked

Aller Aqua overstrålede alle andre i årets vækstkonkurrence

3
Erik Damgaards børsplaner falder til jorden og Torm gør klar til Nasdaq

Efter planen skulle Erik Damgaards firma NPInvestor have været børsnoteret på First North-børsen i København i dag fredag. Det bliver det ikke alligevel. Højst opsigtsvækkende er det en tilsyneladende banal fejl, der er skyld i, at børsnoteringen i første omgang flopper.

Dermed kommer Erik Damgaard ualmindeligt dårligt fra land med sine børsplaner - teknik-knas eller ej.

I en lettere kryptisk meddelelse til fondsbørsen forklarer selskabet, at planen er udskudt »som følge af forkert oplyste tegninger i udbuddet«.  Udskydelsen skyldes, at minimumsudbuddet ikke blev nået som følge af tekniske problemer, fremgår det af meddelelsen.

Til gengæld har rederiet Torm fået grønt lys fra de amerikanske børsmyndigheder til sin plan om at blive børsnoteret i USA, og den første handelsdag vil blive 11. december. Selskabet vil derefter være noteret i både København og New York.

Hør også podcasten »Dine penge« om privatøkonomi - alt fra investering til boligkøb:

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

 

4
3000 job i den finansielle sektor kan forsvinde

Tusindvis af job i den finansielle sektor kan i løbet af kort tid forsvinde til andre lande, viser en ny analyse. Alarmerende udvikling, mener Finansforbundet.

En ny analyse, som Copenhagen Economics har foretaget for Finansforbundet, viser, at 3.000 danske finansjob er i fare for at forsvinde til udlandet inden for blot to år. Analysen fra Copenhagen Economics peger især på to faktorer, der er udslagsgivende for, at arbejdspladserne i bankerne rykker uden for landets grænser: Det er dels manglen på IT-specialister og dels en stigning i den såkaldte lønsumsafgift.

Det holder aktieeksperten øje med i dag:

Seniorstrateg i Nordea, Andreas Østerheden, holder øje med følgende tre ting i dag:

  • Tidligt i morges fik vi data fra både Kina og Japan, som investorerne kan fordøje sammen med morgenkaffen. I Kina kom erhvervstilliden ud en smule under forventningerne og med en tilbagegang i forhold til sidste måned. Derudover kom bl.a. det japanske privatforbrug. Der er god stemning overordnet på de asiatiske børser her til morgen, og specielt de kinesiske tal ser ikke til at påvirke investorstemningen i regionen. Dog med undtagelse af kinesiske aktier, som handler lidt til den negative side, og dermed følger den seneste tids tendens.
  • Ud på formiddagen vil vi få de endelige erhvervstillidstal fra euroområdet og sidst på eftermiddagen det meget fulgte amerikanske erhvervstillidstal ISM. Skulle tallene falde en smule tilbage fra de høje niveauer de pt. befinder sig på, er det ikke noget der ændrer på, at økonomierne er i stærk fremgang, og udviser både stærk økonomisk vækst og stærke indtjeningstendenser i forhold til tidligere år.
  • På den politiske scene vil investorerne lede efter nye informationer omkring den amerikanske skattereform, hvor afstemningen i går måtte udskydes. Det er noget der især optager investorerne, fordi der pt. både er indkomstskattelettelser og selskabsskattelettelser på agendaen. Hvis det kommer igennem, kan det løfte aktier og renter på den korte bane.

Det sker i dag:

kl 9.45: Italien: PMI industri
kl 9.50: Frankrig: PMI industri (endelig)
kl 9.55: Tyskland: PMI Industri (foreløbig)
kl 10.00: Eurozonen: PMI industri (endelig)
kl 15.45: USA: PMI industri (foreløbig)

Markederne lige nu:

De asiatiske aktiemarkeder ligger stærkt blandet fredag morgen, hvor investorerne tager hul på årets sidste måned med volatil handel.

Nikkei 225 +0,3
Topix +0,1
Hongkongs Hang Seng -0,1
China Shanghai Composite -0,4
China CSI 300 -0,4
Taiwan Taiex +1,0
Sydkoreas Kospi +0,3
Indiens BSE Sensex +0,2
Singapores STI +0,8
Sydney ASX 200 +0,4