Uber var store i slaget: Nu kan løfte koste dem et hav af regninger i Danmark

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Tidligere i år forlod Uber Danmark, da en ny taxilov blev indført. Alligevel kan Uber snart stå med en dansk millionregning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kai Pfaffenbach

Godmorgen,

I dagens nyhedsoverblik får vi en advarsel fra bosserne i landets to største banker.

Og så står Uber muligvis med en ubehagelig millionregning.

1
Uber risikerer kæmperegning efter exit fra Danmark

Bare kør videre. Vi skal nok betale jeres bøder, hvis I bliver stoppet af politiet.

Sådan lød det fra Uber sidste sommer, da det blev slået fast, at kørselstjenesten var ulovlig. 50 chauffører fik bøder på mellem 3.000 og 6.000 kroner. Uber var store i slaget og betalte dem alle.

Men nu kan det komme til at koste Uber meget dyrt, hvis de holder deres løfte. Det skriver Politiken.

Skat har fået udleveret oplysninger fra Holland om mere end 2.000 Uber-chaufførers ture i Danmark. Anklagemyndigheden forsøger lige nu at stable en sag på benene, som kan ende med, at der bliver sendt bøder ud til samtlige 2.000 chauffører.

Tilbyder Uber også denne gang at betale chaufførernes bøder, kan det løbe op i en regning på mere end 56 millioner, mens selskabet selv kan risikere bøder på adskillige milliarder for medvirken.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Danske bankchefer: Vilde stigninger i boligpriserne er uholdbare

De seneste seks år har været gyldne for boligejerne i landets største byer. I København er priserne på lejligheder eksempelvis steget med 60 pct. som følge af stor efterspørgsel og økonomisk opsving.

Nu får prisstigningerne advarselslamperne til at blinke hos landets to største banker, Nordea og Danske Bank, som begge kom med regnskab i går.

»Vi ser i visse dele af Danmark prisstigninger, som er meget, meget høje. Det er ikke holdbart,« Frank Vang-Jensen, som er Nordeas danske landechef.

Begge banker frygter en boligboble, som den vi så i 00erne. Den er her ikke endnu, understreger de. Men vi skal være vagt. Læs om advarslen i Berlingske Business.

Business anbefaler:

3
Fisk rykker på land: Bæredygtig sushi fra Thy skal mætte den store verden

I Hanstholm i Thy mener man, at man har fået en idé, der kan være med til at mætte verdens voksende befolkning: Sushi-fisk på land. I store saltvandsbassiner opdrætter virksomheden Sashimi Royal tusindvis af yellowtail kingfish, som ofte anvendes til sushi.

Saltvandet bliver hentet i Vesterhavet, og miljømæssigt er det langt mere bæredygtigt at opdrætte fiskerne i de kontrollerede bassiner, end i fiskefarme på åbent hav.

Læs med her.

4
Investorerne forlader USA og sætter penge i Europa

Pengene fortsætter med at rulle ind på de europæiske børser. I denne uge har investorerne øget deres investeringer med 19 milliarder kroner i europæiske aktier, skriver Financial Times. Det er den største ugentlige indsprøjtning, siden Macron vandt valget i Frankrig.

Optimismen på Europas vegne kommer efter et skrækkeligt 2016, hvor investorerne trak store milliardsummer ud af frygt for brexit og dets indflydelse på Europas økonomi.

Nu er pessimismen forsvundet i takt med, at det ene gode europæiske nøgletal efter det andet er landet i investorernes mailboks.

Det sker i dag

  • Kl. 9: Der kommer maj-tal for beskæftigelsen fra Danmarks Statistik.
  • Danmarks nationalgæld bliver vurderet af Fitch og Moody's.

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder ligger med generelle kursfald fredag morgen. Gårsdagens modvillige aktiemarked på Wall Street sætter sine spor, mens en svækket dollar trækker yderligere mod en negative retning i de asiatiske investorers risikovillighed.

  • Nikkei 225: -0,2 pct.

  • Hongkongs Hang Seng: -0,2 pct.

  • China Shanghai Composite: -0,2 pct.

  • Indiens BSE Sensex: +0,1 pct.