Uændret ledighed i juni

I juni var der 133.900 ledige i Danmark., og det er uændret i forhold til måneden før og svarer til, at ledighedsprocenten i både maj og juni var på 5,1 pct. af arbejdsstyrken.

Foto: Michael Bothager

Arbejdsløsheden i Danmark holdt sig uændret på 5,1 pct. af arbejdsstyrken i juni, oplyser Danmarks Statistik torsdag.

Fra maj til juni steg antallet af bruttoledige dagpengemodtagere godt nok med 600, men antallet af bruttoledige kontanthjælpsmodtagere faldt med 500.

Selvom arbejdsløsheden er uændret vurderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at arbejdsmarkedet overordnet er i bedring.

»Dels peger beskæftigelsestallene på, at det fald vi har set i arbejdsløsheden i årets første kvartal ikke kun skyldtes teknik, som følge af udfaldet af dagpengesystemet og kontanthjælpsreformen. Flere kom faktisk også i arbejde. Samtidig slås der flere stillinger op og antallet af varslede fyringer er begrænset,« hedder det i en kommentar fra erhvervsrådets chefanalytiker Erik Bjørsted.

Han erkender dog, at opsvinget stadig er skrøbeligt med henvisning til industriens svage erhvervstillid og de fortsat påholdende forbrugere.

Makroøkonom i Sydbank, Peter Bojsen Jakobsen, noterer sig, at ledigheden siden nytår er faldet med hele 14.329 personer. Men han påpeger, at faldet i høj grad skyldes forskellige teknikaliteter, som er opstået i forbindelse med indfasningen af kontanthjælpsreformen og den kortere dagpengeperiode. Dertil kommer, at flere ledige har meldt sig ud af arbejdsstyrken, og dermed også ud ledighedsstatistikken.

Han vurderer imidlertid, at der rent faktisk også er flere, der har fået et arbejde.

»Samlet er vi derfor positive overfor udviklingen på det danske arbejdsmarkedet, og forventer et yderligere fald i ledigheden i løbet af andet halvår,« skriver Peter Bojsen Jakobsen i en kommentar.