Tysklands vækst lå på 1,7 pct. i 2015

Den tyske økonomi havde nøjagtig den fremgang i 2015, som økonomerne havde ventet. Det viser tal fra det statslige tyske statistikbureau.

Foto: STAFF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Målt i forhold til året før voksede økonomien fra 1,6 pct. i 2014 til 1,7 pct. Økonomerne havde også ventet en vækst på 1,7 pct. ifølge tal indsamlet af Bloomberg.

Korrigerer man for antallet af arbejdsdage, voksede tysk økonomi sidste år med 1,5 pct., hvilket er et nøk lavere end den tilsvarende vækst i 2014 på 1,6 pct.

- Selv om det ikke nødvendigvis lyder som høj vækst, så skal man huske på, at den underliggende vækst ikke er nær så høj som tidligere. Det gælder ikke kun i Tyskland, men i langt de fleste industrialiserede lande. Det betyder også, at hvis man betragter for eksempel arbejdsmarkedet, så er beskæftigelsen stigende og ledigheden faldende selv med de nuværende vækstrater, skriver Danske Bank-analytiker Mikael Olai Milhøj i en kommentar til tallene.

Ser man på arbejdsløsheden i december sidste år, lå den på 6,3 pct., hvilket ifølge analytikeren er det laveste niveau siden genforeningen.

- Noget af faldet i ledigheden skyldes også strukturelle forbedringer på arbejdsmarkedet, men faldet i ledigheden giver alligevel et godt indtryk af, at konjunkturbilledet i Tyskland ikke er så skidt endda, påpeger Mikael Olai Milhøj.

Sidste år var den økonomiske vækst i Tyskland især drevet af den indenlandske efterspørgsel og især privatforbruget. Det er blandt andet den lavere oliepris, der var med til at øge det økonomiske råderum for de tyske forbrugere. Også fremgangen på arbejdsmarkedet var med til at gøre det moderate opsving mere selvbærende i tysk økonomi.

- Vi forventer, at fremgangen i tysk økonomi vil fortsætte i 2016. Det er også positivt for dansk økonomi af to årsager. For det første er tysk økonomi vores vigtigste eksportmarked. For det andet er Tyskland den vigtigste økonomi i Europa og fremgang i Tyskland kan være med til at hive resten af Europa op, skriver Mikael Olai Milhøj i sin kommentar.