Tyskland: Tysk opsving trodser græsk tragedie

Det tyske erhvervstillidsindeks Ifo udviklede sig bedre end ventet i april, da det steg til 108,6 fra 107,9 måneden før, og det selvom flere vurderer, at risikoen for en græsk exit fra EU er større end nogensinde.

Euro coins are seen in front of displayed stock graph in this picture illustration taken in Zenica, March 13, 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: DADO RUVIC
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ifo-tallene steg for 6. måned i træk, og dermed er opsvinget i tysk økonomi på sporet, vurderer Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank.

- Usikkerhed om Grækenland kan ikke stoppe det tyske økonomiske lokomotiv, der er på vej op i fart, skriver han i en kommentar.

Det tyske virksomheders forventninger til fremtiden faldt en smule i april, men det er stadig på et niveau, der signaler pæn fremgang i økonomien. Det skyldes en kombination af lavere oliepriser, en svækket euro og rekordlave render, "der har fået smilet frem i de tyske virksomheder i de seneste måneder".

- Det har den græske tragedie foreløbig ikke slået i stykker, skriver Graven.

Cheføkonom i Nordea, Helge Pedersen, peger på, at den europæiske centralbanks markante lempelser af pengepolitikken, både gennem rentefald og kvantitative lempelser, viser, at banken gør, hvad den kan, for at få væksten tilbage i Europa.

- Det styrker også erhvervslivets tillid, og de lave renter har stor betydning for bygge- og anlægssektoren. Læg dertil, at Tyskland også vil få gavn af Juncker-planen om at øge investeringsaktiviteten markant i EU-landene over de kommende år, skriver Pedersen i en kommentar.

Jacob Graven fremhæver, at det set med danske briller er særdeles glædeligt, at tysk økonomi holder sig på sporet mod et solidt opsving.

- Tyskland er Danmarks største eksportmarked, der aftager omkring 15 pct. af dansk eksport. En tysk økonomi i høj fart vil derfor give medvind for dansk økonomi, skriver Jacob Graven.

Mens Ifo-indekset har udviklet sig positivt set med økonomernes briller, har industriens konjunkturbarometer herhjemme udviklet sig diametralt modsat og er ikke set ringere siden kriseåret 2009, skriver Helge Pedersen.

- Det er svært at forklare, og på baggrund af den gunstige situation i tysk erhvervsliv regner vi fortsat med, at også industrien herhjemme snart kommer til at se lysere på tilværelsen.