Tyskland: Tysk opsving trodser græsk tragedie

Det tyske erhvervstillidsindeks Ifo udviklede sig bedre end ventet i april, da det steg til 108,6 fra 107,9 måneden før, og det selvom flere vurderer, at risikoen for en græsk exit fra EU er større end nogensinde.

Foto: DADO RUVIC. Euro coins are seen in front of displayed stock graph in this picture illustration taken in Zenica, March 13, 2015.
Læs mere
Fold sammen

Ifo-tallene steg for 6. måned i træk, og dermed er opsvinget i tysk økonomi på sporet, vurderer Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank.

- Usikkerhed om Grækenland kan ikke stoppe det tyske økonomiske lokomotiv, der er på vej op i fart, skriver han i en kommentar.

Det tyske virksomheders forventninger til fremtiden faldt en smule i april, men det er stadig på et niveau, der signaler pæn fremgang i økonomien. Det skyldes en kombination af lavere oliepriser, en svækket euro og rekordlave render, "der har fået smilet frem i de tyske virksomheder i de seneste måneder".

- Det har den græske tragedie foreløbig ikke slået i stykker, skriver Graven.

Cheføkonom i Nordea, Helge Pedersen, peger på, at den europæiske centralbanks markante lempelser af pengepolitikken, både gennem rentefald og kvantitative lempelser, viser, at banken gør, hvad den kan, for at få væksten tilbage i Europa.

- Det styrker også erhvervslivets tillid, og de lave renter har stor betydning for bygge- og anlægssektoren. Læg dertil, at Tyskland også vil få gavn af Juncker-planen om at øge investeringsaktiviteten markant i EU-landene over de kommende år, skriver Pedersen i en kommentar.

Jacob Graven fremhæver, at det set med danske briller er særdeles glædeligt, at tysk økonomi holder sig på sporet mod et solidt opsving.

- Tyskland er Danmarks største eksportmarked, der aftager omkring 15 pct. af dansk eksport. En tysk økonomi i høj fart vil derfor give medvind for dansk økonomi, skriver Jacob Graven.

Mens Ifo-indekset har udviklet sig positivt set med økonomernes briller, har industriens konjunkturbarometer herhjemme udviklet sig diametralt modsat og er ikke set ringere siden kriseåret 2009, skriver Helge Pedersen.

- Det er svært at forklare, og på baggrund af den gunstige situation i tysk erhvervsliv regner vi fortsat med, at også industrien herhjemme snart kommer til at se lysere på tilværelsen.