Tyskland er desperat for at blive fri af russisk gas – nu er Norge blevet en del af løsningen

Den tyske økonomi er dybt afhængig af den russiske naturgas, hvorfor det har været svært for EU at lukke for en af Putins største indtægtskilder. Men nu vil Tyskland bruge milliarder på specielle skibe fra Norge og Grækenland, der skal være med til at løse problemet.

Tysklands erhvervs- og klimaminister Robert Habeck med Morten Høegh, direktør for Höegh LNG, underskriver kontrakten om norsk levering af LNG-skibe til Tyskland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kritikken er siden Ruslands invasion af Ukraine væltet ned over de tyske politikere for at have været naive og gjort sig for afhængige af den russiske naturgas.

Tyskernes frygt for de økonomiske konsekvenser har således været den største årsag til, at EU tøver med at straffe Rusland og præsident Vladimir Putin ved at lukke for gashanerne hurtigst muligt. Først i 2027 planlægger EU således at kunne køre uden russisk gas.

Men nu ser Tyskland ud til at have fundet en alternativ kilde til i hvert fald en del af den russiske gas, som normalt udgør størstedelen af landets forbrug.

Det tyske energiselskab RWE har nemlig på vegne af den tyske regering bestilt to specialskibe fra norske Höegh LNG.

Skibene skal være klar inden den kommende vinter og skal gøre det muligt for Tyskland at importere flydende naturgas, mens man i de kommende år bygger permanente terminaler.

Det er her i Wilhelmshaven i det nordvestlige Tyskland, at de flydende norske LNG-modtagerskibe skal ligge. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephane Nitschke/Reuters/Ritzau Scanpix.

De to skibe kan tage imod seks milliarder kubikmeter gas om året, svarende til en fjerdedel af Tysklands forbrug. Prisen?

Mellem otte og ti milliarder norske kroner, skriver E24. Det svarer til mellem seks og 7,5 milliarder danske.

Tyskland har desuden bestilt to lignende skibe fra Grækenland, der kan tage imod endnu større mængder LNG. Ifølge E24 skal de være klar i starten af det nye år.

Selvom tyskerne dermed øger muligheden for at modtage naturgas fra andre steder end Rusland, er det ikke sikkert, at varen findes på hylderne.

Verden mangler naturgas

Problemet med naturgas er, at det er svært at få fra andre steder end de ledninger, der løber igennem Europa. Det eneste reelle alternativ er flydende naturgas, eller LNG, som produceres og sælges af blandt andre USA og Qatar.

For at modtage det skal man bruge en LNG-terminal, der kan opvarme og omdanne den flydende gas, så den kan sendes ud på markedet.

Eller et af de specialskibe, som Tyskland nu har bestilt fire af.

Men selvom Equinor planlægger at genoptage den norske eksport af naturgas allerede fra maj, er der ikke LNG nok på markedet til at opfylde Tyskland og resten af Europas behov på den korte bane.

I marts besøgte den tyske erhvervs- og klimaminister Robert Habeck Qatar for at lave aftaler om leverancer af flydende naturgas. Her sidder han med Saad Sharida al-Kaabi, energiministeren i Qatar – en nation, der har været under heftig kritik fra blandt andet Tyskland for sin behandling af gæstarbejdere i forbindelse med den kommende VM-slutrunde i fodbold. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bernd von Jutrczenka/AFP/Ritzau Scanpix.

EU har lavet en aftale med øget import af LNG fra USA, så de europæiske lande kan se frem til leverancer på op mod 37 milliarder kubikmeter i 2022 og 50 milliarder kubikmeter årligt frem mod 2030.

Men det skal ses i forhold til, at Rusland før invasionen af Ukraine eksporterede omkring 155 milliarder kubikmeter gas om året til EU-landene.

USA skal også selv bruge en betydelig del af sin gas og har derfor ikke mulighed for at skrue yderligere op for leverancerne.

Tyskland har også lavet aftaler om større gasleverancer fra Qatar, der forventer at fordoble sin produktion af flydende naturgas i 2025, men også eksporterer til Asien.

Den store efterspørgsel fra Tyskland og mange andre lande har presset priserne op på LNG. Prisen på amerikansk naturgas er således steget med omkring 200 procent det seneste år, alene 20 procent den sidste uge.

At erstatte den russiske gas bliver altså en dyr omgang for tyskerne, men de første skridt kan være taget på vejen mod uafhængighed.

I Danmark har klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) imidlertid afvist den flydende naturgas som alternativ, da det ifølge ham bliver for dyrt. Han henviser i stedet til, at Tyra-feltet i den danske del af Nordsøen forventes genåbnet i 2023.