Tyske industrivirksomheder ser mere dystert på fremtiden

Tysk erhvervsliv ser mindre lyst på fremtiden end tidligere, viser de seneste erhvervstillidstal fra det tyske Ifo-institut. Det er igen industrien, der trækker ned. Nedgangen i tysk økonomi kan koste tusindvis af danske arbejdspladser.

Tyske industrivirksomheder ser mindre optimistisk på fremtiden, viser de seneste erhvervstillid fra Ifo-instituttet. Det skyldes blandt andet nedgang i bilindustrien. Fold sammen
Læs mere
Foto: RONALD WITTEK/Ritzau Scanpix

Tiltroen til økonomien og fremtiden er falmet hos de tyske virksomheder.

Det viser de seneste tal for udviklingen i erhvervstillidsindekset fra Ifo-instituttet, der hver måned tager temperaturen på omtrent 7.000 tyske virksomheders opfattelse af det nuværende forretningsklima og deres forventninger til fremtiden. Den samlede Ifo-indikator er faldet fra 99,6 i marts til 99,2 i april.

Det er et lille fald, men kommer efter en periode på omkring et år, hvor indikatoren med få undtagelser er faldet måned efter måned.

Det er særligt den tyske industri, der kæmper med manglende tiltro til det nuværende og fremtidige forretningsklima, viser de underliggende Ifo-tal. For mens underindeksene for både servicesektoren og bygge- og anlægsbranchen er steget en smule i april, fortsætter underindekset for industrien den bratte nedtur.

De tyske industrivirksomheder har på det seneste været udfordret af en kraftigt faldende ordreindgang, hvilket delvis skyldes den svage udvikling i bilsektoren, der har været i massiv modvind i kølvandet på den store dieselskandale. Samtidig har sektoren kæmpet med en langsommelig omstilling til nye udledningsstandarder og ikke mindst en global afmatning i bilsalget - især i Kina. Pessimismen i industrien har efterhånden nået samme lave niveau som under eurokrisen i 2011/12. Dengang var der et lille fald i den samlede tyske aktivitet.

Chefanalytiker i Sydbank Søren V. Kristensen har svært ved at finde noget opmuntrende i de seneste Ifo-tal.

»Tallene er særligt skuffende, fordi vi ellers fik en mindre opmuntring i sidste uges tyske PMI-tal. Det understøttede historien om et comeback i tysk økonomi, men dagens tal sætter alvorlige spørgsmålstegn ved styrken af det comeback« skriver Søren V. Kristensen i en kommentar.

Han tror dog fortsat på et lille comeback til tysk økonomi i de kommende måneder.

»Vi venter fortsat en yderligere bedring af den tyske økonomi i de kommende måneder, men det går langsommere end ventet. Det kan øge presset på de tyske politikere for at gøre noget, for at hjælpe Tyskland i den rigtige retning,« uddyber han.

Den tyske finansminister har dog hidtil afvist særlige tiltag for at støtte væksten blandt andet med henvisning til den rekordlave ledighed og mangel på arbejdskraft.

Tysk tilbagegang rammer danske job

Den tyske regering har for nylig nedjusteret forventningerne til den økonomiske vækst i år til kun 0,5 pct. Dermed ligger man endnu lavere end hos de internationale organisationer. Den Internationale Valutafond, IMF, nedjuterede i april vækstudsigterne for i år til 0,8 pct.

Som Europas største økonomi og Danmarks vigtigste eksportmarked kan det tydeligt mærkes i Danmark, når den tysk økonomi går ned i gear.

Tidligere har Berlingske beskrevet, hvordan en nedgang i tysk økonomi kan komme til at koste tusindvis af danske job og eksportmilliarder. Mere præcist har Dansk Industri beregnet, at de lavere tyske vækstudsigter kan komme til at koste 3.400 danske arbejdspladser og en mistet eksport på 4,9 mia. kroner. Beregningen er foretaget på baggrund af IMFs mere dystre udsigter for tysk økonomi.