Tyske industrivirksomheder kæmper med svindende ordrebøger - nu bliver medarbejdere sendt på deltid

Det tyske økonomi har sat farten ned, og nye nøgletal peger på markant nedgang i aktiviteten hos tyske industrivirksomheder. Flere tyske virksomheder sender nu medarbejdere på deltid.

Aktiviteten i tysk industrivirksomheder er gået hastigt ned de seneste måneder. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL/AFP/Ritzau Scanpix

De tyske industrivirksomheder har haft særdeles svært ved at holde dampen oppe de seneste måneder, og nye nøgletal viser, at svindende ordrebøger fortsat er et problem for mange virksomheder.

Fra juni til juli faldt det såkaldte PMI-indeks for den tyske fremstillingsindustri fra 45 til 43,1. Det er det laveste niveau i syv år.

PMI-indekset tager månedligt temperaturen på flere hundrede indkøbschefers syn på den nuværende økonomiske situation og deres forventninger til blandt andet ordreindgang og beskæftigelse. Et tal over 50 indikerer fremgang, mens et tal under 50 indikerer tilbagegang.

Det store fald i det seneste PMI-tal for fremstillingsindustrien dækker over fald i alle underindeksene og indikerer således, at de tyske industrivirksomheder generelt forventer lavere ordreindgang og lavere beskæftigelse i de kommende måneder. IHS Markit, der udarbejder de månedlige PMI-tal, noterer sig også, at ordreindgangen i fremstillingsindustrien i juli faldt i den hurtigste tempo siden juni 2009, hvor mange virksomheder var hårdt ramt af finanskrisen

Mens optimismen har været kraftigt aftagende blandt de tyske fremstillingsvirksomheder det seneste år, har servicevirksomhederne formået at holde humøret lidt højere. Fra juni til juli faldt PMI-indekset for servicesektoren dog fra 55,8 til 55,5. Det samlede tyske PMI-indeks faldt i juli til 51,4 fra 52,6 måneden før

Ansatte på deltid

Nedgangen i tysk økonomi er nu så udpræget, at flere tyske virksomheder har valgt at sende deres medarbejdere på deltid.

Tidligere på ugen fortalte Timo Wollmershäuser, der er vicedirektør i tænketanken Ifos analyseafdeling, til Financial Times, at 3,8 pct. af de tyske fremstillingsvirksomheder har skåret i deres medarbejderes timetal.

Tyske virksomheder har lovgivningsmæssigt mulighed for at sende deres medarbejdere på midlertidig deltid, hvis økonomien går mærkbart ned i omdrejninger. Den mulighed blev indført i kølvandet på finanskrisen i 2008, hvor mange tyske virksomheder også oplevede et brat fald i aktiviteten, og Ifo forventer, at mange flere vil benytte muligheden i den kommende tid, så det om tre måneder er 8,5 pct. af de tyske fremstillingsvirksomheder, der har sendt medarbejdere på deltid.

Hvis en tysk medarbejder bliver sendt på deltid, vil størstedelen af han eller hendes lønnedgang blive kompenseret af den tyske stat.

Europæisk tendens

Samtidig med de nye PM-tal for Tyskland er der også blevet offentliggjort nye PMI-tal for euroområdet som helhed. Efter at være steget de to seneste måneder faldt det samlede PMI-indeks for euroområdet til 51,5 i juli fra 52,2 i juni.

Ligesom det er tilfældet i Tyskland, er det i det samlede euroområde også fremstillingssektoren, der er hårdest ramt, mens der er tale om et mere moderat fald i servicesektoren.

Dagens lidt kedelig PMI-tal kommer efter, at Den Internationale Valutafond (IMF) tirsdag valgte at opjustere forventningerne til væksten i euroområdet en anelse, så organisationen nu venter en vækst i euroområdet på 1,3 pct. i 2019 og 1,6 pct. i 2020. IMF advarede dog samtidig om, at det vil ramme økonomien hårdt, hvis Storbritannien ender med at udtræde af EU uden en aftale.