Tyske guldbarrer, FLSmidth og Facebook-fantasier

C20 noterede endnu et par rekorder, så der er lagt op til weekend med fest.

For at tjekke, at guldreserverne virkelig eksisterer, vil den tyske forbundsbank nu fragte 674 ton guld hjem fra depoter i Paris og New York. Fold sammen
Læs mere
Foto: scanpix/Iris

Huhej vilde dyr, så er børserne lukket efter endnu en uge i strakt gallop ud over de finansielle jagtmarker. De fik ram på byttet, investorerne. C20 skød op i ny rekord, og der er lagt op til en weekend med fest i jagthytten.

674 ton tysk guld på langtur

Knap så god er stemningen dog på Wilhelm-Epstein-Strasse 14 i Frankfurt, hvor Bundesbank holder til. Centralbankfolk får tit skudt i skoene, at de går i ét med tapetet, men hvis det passer, må vægbeklædningen i bankens hovedkvarter være noget i retning af højrød.

»Bizart. Grotesk. Absurd,« hvæser topfolkene over det folkelige og politiske krav, der har tvunget dem til at skulle fragte 54.000 guldbarrer hjem fra New York og Paris. Tirsdag præsenterede de sammenbidt projektet med at hjemkalde landets udenlands deponerede guldreserver. Med en vægt på 674 ton skal de nok ikke tage de billigste flyttekasser.Det kommer efter, at der er stillet offentligt spørgsmål ved, om alt guldet nu også stadig findes. Af sikkerhedshensyn har man ikke haft adgang til det siden 1981 og må nøjes med årlige beholdningslister, sådan som man for øvrigt også gør i Nationalbanken herhjemme, hvor man har sendt det meste af guldreserven på 67 ton guld til London.Man kan så selvfølgelig som rådsmedlem Andreas Dombret rase over en »fantomdebat drevet af en irrationel frygt«. Men man kan også se i øjnene, at debatten afdækker en afgrundsdyb mistillid i befolkningen til alt, hvad der lugter af finans, en afgrund af mistillid, som ikke går væk af sig selv.

Danske Tæsk

For nu at blive ved mistilliden så er det måske tid til navneforandring i landets største pengeinstitut. Danske Bank rækker ligesom ikke længere, Danske Tæsk passer efterhånden bedre med alle de slag, man må lægge ryg til, senest ved gårsdagens annoncering af en ny prismodel for kunderne.

Men ikke alle brugte tiden på at prygle Danske Bank, nogle skyndte sig at købe aktier i bundter. Kursen steg brat klokken 11.08, da de første detaljer om den nye prismodel slap ud til markedet. Det kan godt være, at kunderne er trætte af, at det koster penge at gå i banken men investorerne er mindst lige så trætte af ikke at tjene penge på at eje aktier i banken og ser frem til en snarlig check.

FLSmidth belejret

Vi bliver herhjemme, hvor Vestas en rum tid har været hedgefondenes favoritaktie til spekulation i kursfald, men nu har de rettet sigtekornet mod FL­Smidth. Mindst syv pct. af den samlede aktiemasse er nu udlånt til den berygtede short selling, viste data fra Finanstilsynet sidste uge.

Ikke alle er lige trygge ved fondenes belejring:»Det øger usikkerheden og kan godt bonne ud i en større swingfaktor for aktien, når fondene rykker ind. Som investor skal man have ekstra is i maven,« konstaterer analytiker Stig Nymann fra Nykredit.

Hede drømme i Menlo Park

Fra is i maven til hede drømme om afkast. Tirsdag var så godt som al varm luft i Silicon Valley samlet til en gigantisk forventningsboble over Facebooks hovedkvarter i Menlo Park, Californien, hvor der var inviteret til uspecificeret pressemøde med overskriften »Kom og se, hvad vi bygger«.

En telefon, et nyt opkøb, nye annoncemuligheder, fantaserede investorerne frådende.Men plop, sagde det klokken lidt over 10 lokal tid, da Mark Zuckerberg løftede sløret for ... en ny søgefunktion. Direkte adspurgt om forretnings­ideen indrømmede stifteren af det sociale netværk, at der mere er tænkt på brugeroplevelsen end forretningsmulighederne med den nye funktion.Ikke nøjagtigt, hvad investorerne havde håbet på. Aktien faldt 2,7 pct.