Tysk spareplan sænker dansk eksport

Danske virksomheder vil komme til at mærke den tyske spareplan på bundlinjen, men på sigt kan den alligevel være en fordel.

Den tyske rigsdag i Berlin. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL GOTTSCHALK
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den tyske spareplan kan ikke kun mærkes på pengepungen hos de tyske forbrugere, den rammer også danske virksomheder.

Ifølge cheføkonom fra Danske Bank Steen Bocian går 15 procent af den danske eksport til Tyskland, og her får spareplanen konsekvenser.

Læs også: Tyskerne rammes af gigantisk hestekur

- Den sænker væksten i Tyskland, og når væksten bliver mindre i Tyskland, så bliver den også mindre for dansk eksport, siger Steen Bocian.

To dages forhandlinger

Tyskland skal spare 80 milliarder euro, eller hvad der svarer til 595 milliarder kroner frem til 2014. Nedskæringerne rammer blandt andet langtidsledige og børnefamilier og 10.000 offentligt ansatte mister deres job.

Men selv om spareplanen vil give et tab på kort sigt for de danske virksomheder, er det alligevel en fordel, at Tyskland tager fat om gældsproblemerne, mener Steen Bocian.

Læs også: Tysk regering vil spare 10 milliarder euro

- Det er selvfølgelig ærgerligt, at danske virksomheder mærker spareplanen på kort sigt, men givet man er i en situation med store underskud, så betyder spareplanen, at væksten på længere sigt kan blive bedre, siger Steen Bocian.

Den tyske spareplan blev en realitet i går, efter at den tyske regering i to dage var i forhandlinger.