Tysk optimisme kan løfte den danske eksport

Nye positive vinde blæser over Tysklands økonomi, og får de for alvor fat, kan de være med til at trække Danmark ud af krisen.

Den danske eksport til Tyskland er faldet markant det seneste år, og nye økonomiske lysglimt hos vores naboer kan derfor få afgørende betydning for udviklingen herhjemme. Det skriver dagbladet Børsen.

»De store tyske vækstpakker og den forbedrede tyske erhvervstillid peger på, at dansk eksport til både industri og forbrugere i andet halvår af 2009 vil løfte sig fra det meget lave niveau,« lyder det fra cheføkonom i Danmarks Eksportråd Jacob Warburg.

Han forventer, at en allerede realiseret tilbagegang på 14 pct. i dansk eksport til Tyskland i løbet af året vil rette sig, så minusvæksten ender på godt 13 pct.

For fjerde måned i træk steg det tyske erhvervslivs tillid i juli, hvilket sammen med en stigende forbrugertillid og positive takter i industriproduktion og ordreindgang bliver tolket som spæde tegn på, at Europas største økonomi påny er ved at få gang i hjulene.

Hos DI påpeger man, at når bunden nu synes at være nået i tysk økonomi, vil det smitte af Tysklands nærmarkeder, og den danske eksport til andre lande vil dermed også forbedres af den tyske fremgang.