Tysk økonomi kan komme hurtigt ud af krisen

Den tyske industriproduktion steg med 3,7 pct. i maj og det er et bevis på, at den tyske økonomi er begyndt at vokse, vurderer seniorøkonom Frank Øland Hansen fra Danske Bank.

Foto: AFP.
Læs mere
Fold sammen
- Tyskland, som er verdens største eksportør, nyder godt af opsvinget i Asien og har ikke haft en boligboble, der skal punkteres, så Tyskland er en god kandidat tilat komme hurtigt ud af krisen. Resten af Vesteuropa vil dog hurtigt kunne følge efter, og opsvinget vil også kunne smitte positivt af på Østeuropa, hvor problemerne ellers hober sig op, skriver Frank Øland Hansen i en kommentar til tallene.

Han spår, at euroområdet vil bevæge sig ud af recessionen allerede her i 3. kvartal. ECB venter derimod, at recessionen fortsætter et år endnu.

- Med dagens tal ser det ud til, at vi sagtens kan få ret, siger Frank Øland Hansen.Han understreger, at industriproduktionen har været reduceret så meget, at den lå langt under efterspørgslen, så lagrene er faldet kraftigt.

- Blot det, at industriproduktionen nu øges, så den matcher efterspørgslen, vil kunne bidrage til, at vi får høj vækst i løbet af 2. halvår. Dagens tal viste, at produktionen af investeringsgoder steg med hele 8,3 pct. i maj. Hvis investeringerne allerede begynder at stige nu, så er det virkelig godt nyt og kan understøtte et kraftigt opsving i 2. halvår, siger Frank Øland Hansen.

Han maner dog til besindighed, når man kigger på tallene fra måneden før.

- Den kraftige stigning skal ses i lyset af, at produktionen af investeringsgoder faldt 6.9 pct. i april. De tyske industriordrer er også meget positive, og det peger på, at produktionen vil fortsætte med at stige i de kommende måneder, siger Frank Øland Hansen.

RB-Børsen