Tysk krav skaber usikkerhed til det sidste

Et krav om, at IMF skal deltage i redningen af Grækenland skabte fredag tvivl om, hvorvidt man kunne nå til en endelig aftale. Schäuble luftede muligheden for nye midlertidige lån, såkaldt brofinansiering, selv om det græske parlament forinden havde vedtaget de krævede reformer.

Tysk krav skaber usikkerhed til det sidste. Foto: Tysk finansminister Wolfgang Schaüble. Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Endnu fredag aften var det højst usikkert, om mødet i Eurogruppen i Bruxelles ville ende med en endelig, definitiv aftale om en ny hjælpepakke til Grækenland.

Usikkerheden skyldes, at en række lande anført af Tyskland kræver, at IMF skal deltage i hjælpepakken og dermed være med til at overvåge, om Grækenland opfylder sin del af aftalen ved at gennemføre økonomiske og politiske reformer.

Men IMF har klart sagt, at fonden kun går med, hvis Grækenland får gældslettelse.

Det stod klart efter de udtalelser, der faldt fra ledende euro-finansministre, lige før mødet i Eurogruppen begyndte sent fredag eftermiddag.

»Vi må have et commitment fra IMF, som er så forpligtende som muligt; det er for os en forudsætning, og det er altid blevet sagt, at det må kunne opnås. Naturligvis har IMF sine egne regler, men vi må finde en vej,« sagde den tyske finansminister, Wolfgang Schaüble, på vej ind i mødebygningen.

Hans krav blev af andre sammenlignet med at skulle løse cirklens kvadratur, for valutafonden har stillet som klar betingelse, at Grækenland får lettet sin gældsbyrde – ved direkte at få eftergivet gæld, eller ved at få en 30-årig afdragsfri periode.

Tyskland er ikke alene med sit krav.

»Vi er meget på linje med Tyskland i dette spørgsmål,« sagde den finske finansminister, Alexander Stubb, forud for mødet.

»Vi må være ærlige og åbne om, at der er lidt af en Chatch 22-situation, som skal løses, og det er, at IMF kun vil være med i tilfælde af gældslettelse, og vi vil have IMF med, men vi vil ikke have gældslettelse, så der skal findes en eller anden løsning.«

Stubb lagde derfor op til, at man gik frem i flere tempi.

»Jeg tror vi skal gøre det i tre trin,« sagde han.

»Det første er, at vi i dag bliver enige om et beløb, som skal frigives den 20. august (da nye græske betalinger forfalder, red.). Andet skridt er et første review fra institutionerne (en vurdering af hvordan det går med at gennemføre reformplanerne, red.), og den vil formentlig finde sted i oktober, lidt afhængigt af den politiske situation i Grækenland, og skridt nummer tre er at se på, hvordan vi kan få IMF involveret.«

Tysklands Schäuble var endnu klarere. På et spørgsmål om, hvad der sker, hvis man ikke får et tilsagn fra IMF i aften, svarede han:

»Hvis vi ikke finder en løsning i dag, må vi lave yderligere brofinansiering (midlertidig finansiering, red.), det er klart; det har det europæiske topmøde allerede besluttet. Men det er forberedt. Vi har parallelt forberedt begge optionsmuligheder, så vi vil under alle omstændigheder kunne undgå ophedede situationer i næste uge med de forfaldne græske betalinger.«

Den engelsksprogede webudgave af den græske avis Kathimerini skrev fredag aften på grundlag af kilder i det græske finansministerium, at Grækenland vil få to trancher på i alt 23 milliarder euro: 13 milliarder her og nu til at betale forfaldne ydelser med, og ti milliarder til at rekapitalisere bankerne. Den samlede redningsplan ventes at skulle være på 86 milliarder euro.

Det græske parlament godkendte natten til fredag efter en lang og ophidset debat en reformpakke, som er en forudsætning for hjælpepakken fra Eurogruppen. Pakken blev vedtaget med et solidt flertal på 222 mod 64. Men det gik kun takket være oppositionens hjælp; af regeringspartiets Syrizas 149 parlamentsmedlemmer var det kun 107, som stemte for, og det øger sandsynligheden for, at Grækenland skal til endnu et parlamentsvalg senere på året.