Tysk erhvervsliv smiler igen

Vores tyske handelspartnere er blevet mere positive i deres syn på fremtiden. Erhvervstilliden steg i november efter seks måneders tysk skepsis, viser nye tal.

Stemningen er blevet bedre i erhvervlivet hos vores tyske naboer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu er der godt nyt fra vores tyske naboer.

En ny måling af humøret i de tyske virksomheder viser, at erhvervstilliden steg i november efter seks måneder i træk med fald.

Det viser IFO-indekset mandag, som måler stemningen i det tyske erhvervsliv ud fra omtrent 7000 tyske selskabers opfattelse af det nuværende forretningsklima, og ud fra deres forventning til det næste halve år.

Indekset viser 104,7 sammenlignet med 103,2 i oktober måned. Selvom der kun er tale om en mindre stigning, er det godt nyt i en tid, hvor en negativ stemning ellers er ved at brede sig for alvor i Europa på grund af den alvorlige situation i Ukraine og i Mellemøsten. Det mener Helge Pedersen, der er chef for den økonomiske analyseafdeling i Nordea.

Han tror, de tyske virksomheder er optimistiske fordi, deres konkurrenceevne ser bedre ud:

»De bedre tal fra Tyskland kan måske skyldes, at euroen er svækket, hvilket forbedrer konkurrenceevnen for virksomhederne, ligesom de faldende oliepriser også er godt nyt. Samtidig betyder den markante lempelse af pengepolitikken over de seneste måneder, at ECB signalerer, at banken virkelig gør, hvad den kan for at få væksten tilbage til Europa. Det styrker også erhvervslivets tillid,« siger han.

Det stigende humør på den anden side af grænsen er også godt for Danmark, fortæller Jacob Graven, der er cheføkonom i Sydbank:

»Det er afgørende for både dansk og europæisk økonomi, at Tyskland kommer op i fart. Tyskland er det vigtigste eksportmarked for mange europæiske lande. Herunder Danmark, hvor Tyskland aftager godt 15 procent af eksporten,« siger han.

Den positive stemning i det tyske erhvervsliv skal sammenlignes med markedskonsensus om et fald til indeks 103,0.