Tysk delstat ind i strid om skat på Nordsø-olie

Olieindustriens protester over regeringens planer om at ændre Nordsø-beskatningen er på vej til at blive et officielt politisk anliggende mellem Danmark og Tyskland. Den tyske delstat Bayern lægger pres på skatteministeren.

Lykkes det ikke at få overbevist de danske politikere om nødvendigheden af en lempelig overgangsordning, vil Bayerngas indstille alle investeringer i olieudvinding i Danmark, oplyser Bayerngas Danmark. Arkivfoto: Tom Ingvardsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

____simple_html_dom__voku__html_wrapper____>Fra at være en enlig virksomheds kampagne mod en uønsket skattestigning er sagen om konsekvenserne af en ny beskatning af olieudvinding i Nordsøen på vej til at blive en varm politisk sag mellem det officielle Tyskland og Danmark.

Det sker, efter at økonomiministeren i den sydtyske delstat Bayern, Martin Zeil, har henvendt sig til skatteminister Holger K. Nielsen (SF) og finansminister Bjarne Corydon (S) for at presse på for at få en rimelig overgangsordning for energiselskabet Bayerngas.

I brevet skriver Martin Zeil blandt andet, at »Bayerngas føler, at dets tillid til den danske regering er blevet brudt«.

Økonomiministeren mener også, at de nye skatteregler, som regeringen vil gennemføre, vil betyde, at Bayerngas’ planlagte investeringer i Danmark, herunder en mil-liardinvestering i oliefeltet Hejre, ikke vil være rentable.

»Efter min mening giver godkendelsen af operationsplanen (for investeringen i Hejrefeltet, red.) Bayerngas ret til visse legitime forventninger,« skriver Martin Zeil, der indleder brevet med at fremhæve de gode økonomiske relationer mellem Danmark og delstaten Bayern.

Regeringen og Folketinget bestemmer

Ifølge Martin Zeil udgør samhandlen knap 16 milliarder kroner, mens Bayern har investeret i alt 13 milliarder kroner i Danmark – heraf har Bayerngas indtil videre investeret omkring to milliarder kroner.

Brevet er stilet til skatteminister Holger K. Nielsen, men er også sendt til Finansministeren for en måned siden. Den bayerske økonomiminister venter fortsat på svar fra Holger K. Nielsen, men ministeren antyder over for Berlingske Business, at Martin Zeil ikke får held med sin henvendelse:

»Alle skal være meget velkomne til at komme med deres input om beskatningen i Nordsøen, og kommer der henvendelser fra europæiske kollegaer, så svarer jeg selvfølgelig venligt på dem. Men selv om det måske kan være svært at acceptere for nogen, er det altså sådan, at det er regeringen og Folketinget, der beslutter, hvordan man bliver beskattet i Nordsøen. Og det gælder sådan set lige meget, hvilke gode aktører de kære olieselskaber aktiverer,« siger Holger K. Nielsen.

Torsdag indledte han forhandlingerne om ændringerne i Nordsø-beskatningen, der skal skaffe 27,5 milliarder kroner til regeringens Togfond. Det skete på et møde, som fandt sted i Finansminsiteriet med deltagelse af skatteministeren, finansministeren, transportministeren og klima-, energi- og bygningsministeren. Endvidere deltog ordførere fra fire forskellige udvalg i Folketinget.

Venstre forlod forhandlingerne allerede samme aften, ifølge partiets finansordfører Peter Christensen fordi Venstre ikke vil øge beskatningen i Nordsøen, hvilket regeringen ikke ville forhandle om.

Bayerngas rammes hårdt

Ifølge administrerende direktør Arne Westeng fra Bayerngas Danmark bliver selskabet hårdest ramt af alle ved revisionen af Nordsø-beskatningen, som medfører, at afskrivningsmulighederne for alle selskaber fremover bliver 30 procent. Hidtil har selskaber, der opererer på ældre licenser og står uden for Dansk Undergrunds Consortium (DUC), kunnet afskrive deres investeringer med 250 procent i kulbrinteskatten.

Det vil ramme selskaber som Bayerngas, der er den største investor i dansk olieudvinding ud over DUC, men også DONG og Hesse, der står uden for DUC.

DONG og Hesse har imidlertid indtægter fra produktion i Nordsøen, og dermed indtægter som kan finansiere fremtidige investeringer. Det har Bayerngas ikke endnu.

»Derfor vil vi som det eneste selskab blive ramt meget hårdt. Selv om det ikke er intentionen, kommer det til at ligne en fjendtlig handling rettet mod et enkelt tysk selskab. Det er mange penge, vi taler om, og det er også derfor, den tyske delstatsregering har henvendt sig til skatte- og finansministrene i Danmark og bedt om at blive holdt orienteret om udfaldet af forhandlingerne om de nye regler,« siger Arne Westeng.

Ifølge Arne Westeng har Den Tyske Ambassade i København også involveret sig i sagen. Arne Westeng understreger, at målet for selskabet ikke er at blive fritaget for de nye skatteregler, men at undgå, at reglerne får tilbagevirkende kraft.

Bayerngas’ største investering er det store oliefelt Hejre. For blot et år siden satte Bayerngas gang i en udbygning af feltet sammen med DONG Energy i en investering på i alt 14 milliarder kroner. Bayerngas skal bidrage med 5,6 milliarder kroner af den samlede investering, som også omfatter en udvidelse af olieterminalen i Fredericia.

Blot to uger før regeringen i begyndelsen af marts meldte ud, at Nordsø-beskatningen skal ændres, havde Bayerngas og DONG besluttet at igangsætte en større bid af investeringen, herunder udvidelsen af olieterminalen i Fredericia.

Selv om energiminister Martin Lidegaard (R) dengang slog fast, at de nye skatteregler ikke skulle gælde allerede igangsatte investeringer, rammer det fremlagte forslag alligevel disse investeringer.

Derfor har Bayerngas foreslået, at selskabet bliver omfattet af en overgangsordning, som ligner den, DUC blev underlagt, da de nye afskrivningsregler for konsortiet blev indført. Skatteminister Holger K. Nielsen har tidligere sagt, at Bayerngas kan blive underlagt de samme overgangsregler som DUC, men det dur ikke, mener Arne Westeng.

Bayerngas byder ikke de på nye licenser

»DUCs overgangsregler var baseret på, at konsortiet har indtægter fra produktion. Det har vi ikke før hen i 2017-2018, og det bør der tages højde for i en overgangsordning,« siger Arne Westeng.

Ifølge Arne Westeng ligger der i den overgangsordning, som Bayerngas foreslår, at selskabet også bærer en del af omkostningerne.

»Men vi er kommet med et forslag, som vil gøre, at prisen for skattestigningen bliver til at bære for os,« siger Arne Westeng.

Lykkes det ikke at få overbevist de danske politikere om nødvendigheden af en lempelig overgangsordning, vil Bayerngas indstille alle investeringer i olieudvinding i Danmark.

Selskabet har blandt andet allerede indstillet sine forberedelser til at byde på den næste licensrunde, som den danske stat sætter i gang sidst på året.

»Det vil ikke give økonomisk mening for os at blive ved med at investere i Danmark, hvis vi bliver ramt så hårdt af de nye regler,« siger Arne Westeng.