Tyrkiets unge er det stærkeste vækstkort

Den tyrkiske økonomi vil komme ud af kupforsøget uden de helt store skrammer, lyder det fra både Danske Bank og Nordea. Landet har en relativt ung befolkning, og det giver gode muligheder for vækst fremover.

En af de helt store styrker ved den tyrkiske økonomi er, at lige over en fjerdedel af den tyrkiske befolkning er under 15 år. Det gør, at potentialet for vækst i økonomien er stort. Foto: Jerry Lampen /Reuters
Læs mere
Fold sammen

Den tyrkiske økonomi vil komme ud på den anden side af det mislykkede militærkup med skindet på næsen. Det vrimler med unge kaffedrikkende tyrkere på cafeerne rundt omkring i Istanbul, og de er en af de afgørende nøgler til at få skabt mere vækst og udvikling Tyrkiet.

I modsætning til mange andre euro­pæiske lande har Tyrkiet en relativt ung befolkning, og det åbner for lyse udsigter for væksten i det store land ved Bosporus­strædet, selv om landet bliver ramt af politiske rystelser.

Sådan lyder det fra chefanalytiker i Nordea Anders Svendsen, netop som den tyrkiske regering i weekenden afværgede et militærkup. Hos Danske Bank tror man heller ikke, at den tyrkiske økonomi vil blive presset ret meget af de voldsomme begivenheder i lørdags.

Anders Svendsen fremhæver, at tyrkerne har haft et par svære år efter finanskrisen, men er nu ved at komme ovenpå igen.

»Det mislykkede militærkup kommer ikke til at have den helt store betydning for den tyrkiske økonomi. Den har været nede i et dyk, men er tilbage på vækstsporet. Hvis kuppet var lykkedes, kunne vi se frem til en anden økonomisk politik. Nu bliver det mere af det samme. Erdogan vil nok slå hårdere ned på modstandere, men det kommer ikke til at forandre så meget i økonomien,« siger Anders Svendsen.

»Noget af det, som har været ramt i Tyrkiet er turismen, men det har mere noget at gøre med terrorangrebene,« siger Anders Svendsen.

Ungdommeligt potentiale

Han fremhæver, at en af de helt store styrker ved den tyrkiske økonomi er, at lige over en fjerdedel af den tyrkiske befolkning er under 15 år.

»Det gør, at potentialet for vækst i økonomien er stort. Den Internationale valutafond regner med en vækst på omkring fire pct., og det er relativt meget i forhold til mange andre lande i Europa,« siger Anders Svendsen.

»Se på en by som Istanbul. Det er en blandet by, der er multikulturel. Det er der, hvor der kommer flest udlændinge. Den by vil økonomisk komme til at vokse meget sammenlignet med byer i andre europæiske lande, men i resten af Tyrkiet bliver det sværere. Når man kommer mere ud på landet, er det meget ufremkommeligt og købekraften er lavere,« siger Anders Svendsen.

Begrænsede reaktioner

Samlet set lever der lige under 77 mio. indbyggere i Tyrkiet. Globalt set er landet blandt de rigtigt tunge i den eksklusive G20-klub med finansministrene og centralbank­cheferne fra de 19 mest vigtigste lande i verden plus Den Europæiske Union.

Tyrkiet er med i den nederste del af klubben som den 18. største økonomi internationalt set. Anders Svendsen påpeger, at landet udover en ung befolkning også har en række andre plusser. Landet er kommet godt ovenpå efter mere end et årti med konservativ økonomisk politik, og underskuddet på betalingsbalancen er blevet halveret.

På minussiden står høj inflation, samt at politisk usikkerhed på flere fronter begrænser investeringerne. Landet er blandt andet under politisk pres fra USA, Rusland, EU og Mellemøsten.

I en analyse peger Nordea ligeledes på, at Tyrkiet spiller en stor rolle som transitland for olie og naturgas. Landet har ikke selv nogen produktion af hverken olie eller naturgas, men begge dele bliver transporteret mellem Asien og Europa via de tyrkiske havne. Det fik oliepriserne til at tage et hop opad mandag, men den faldt hurtigt til ro igen, da det bliver klart, at ruten for olie og naturgas gennem Tyrkiet ikke bliver lukket.

Begrænsede reaktioner

Senioranalytiker i Danske Bank Jens Nærvig Pedersen er meget enig i betragtningerne fra Nordea om forsøget på et militærkup og de efterfølgende virkninger på den tyrkiske økonomi. Jens Nærvig Pedersen påpeger, at reaktionerne på de finansielle markeder efter kupforsøget har været begrænsede.

»På den måde signalerer de finansielle markeder, at kupforsøget ikke får den store betydning for tyrkisk økonomi, som det ser ud lige nu. Risikoen er, at det blusser op igen og spørgsmålet er så, hvor det ender. Men i betragtning af, at vi taler om et militærkup, har der været meget få reaktioner på aktiemarkederne,« siger Jens Nærvig Pedersen.