Twitter-stifterens vilde forudsigelse: Bitcoin bliver verdens førende valuta inden for 10 år

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Foto: Drew Angerer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen

Vi begynder dagen med en usædvanlig udtalelse fra en af tech-verdens mest markante personer.

1
Twitter-stifterens tro på bitcoin

Hverken økonomer, eksperter, bankchefer og globale topchefer er enige og har for længst dømt bitcoin ude. Manden bag fænomenet tweets og selskabet Twitter, Jack Dorsey, har i den grad fundet et ledigt standpunkt.

I et længere interview med The Times of London udtrykker han en stor tro på, at bitcoin inden for en periode på 10 år vil blive den førende valuta i verden.

»Verden vil ultimativt have en enkel valuta - internettet vil have en enkel valuta. Jeg tror personligt, at det bliver bitcoin,« forklarer Dorsey til avisen.

Han tror på, at det vil ske inden for 10 år, men det kan gå hurtigere tilføjer han.

Bitcoin har det seneste halve år levet en tumultarisk tilværelse med enorme stigninger omkring december, der fik spekulanter og lykkeridder til at kaste sig over den digitale valuta. Men intet varer evigt, og efter juletid faldt værdien af bitcoin markant.

Ifølge Jack Dorsey har bitcoin på nuværende tidspunkt ikke kapacitet og evner til at være en effektiv valuta. Men han tror på, at den over tid vil blive langt bedre i takt med, at den bagvedliggende teknologi bliver forbedret og udviklet.

»Lige nu er det langsomt og dyrt, men de ting vil forsvinde, når flere personer begynder at bruge det. Der er nye teknologier bygget over blockchain på vej, som vil gøre det mere tilgængeligt,« siger han.

Jack Dorsey har en personlig aktie i teknologien. Sidste uge investerede han yderligere i et selskab, som netop arbejder med teknologien bag kryptovaluta, og han ejer også den digitale betalingstjeneste Square Inc.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Højt at flyve, dybt at falde

Flyselskabet Norwegian har hentet for 1,3 milliarder norske kroner ny kapital i det, flere beskriver som en decideret krise. Underskuddet i første kvartal var på 2,6 mia. kroner, men i topledelsen afviser man, at have været på kant med sine banker.

»De har købt sig tid, men der venter hårdt arbejde forude. Med det tempo, indtjeningen degenererer i for øjeblikket, er pengene fra kapitalforhøjelsen hurtigt væk. Hvis ikke det lykkes at løfte indtjeningen, bliver det væsentligt sværere for Norwegian at komme med hatten i hånden en gang til,« siger  Sydbanks aktieanalysechef Jacob Pedersen.

Læs hele historien og kom tættere på det højtflyvende selskabs mange udfordringer.

3
USA's centralbank øgede som ventet renten

Den amerikanske centralbank, Federal Reserve, hævede som ventet renten med 0,25 pct.point til 1,5-1,75 pct. onsdag. Banken signalerede samtidig, at den også under den nye centralbankchef, Jerome Powell, vil gennemføre gradvise rentestigninger, og fastholdt forventningerne om yderligere to forhøjelser i år, skriver Ritzau Finans.

Om det ender med tre eller fire i alt, må tiden vise, siger Henrik Franck, direktør og partner i Formuepleje.

»Hvis opsvinget fortsætter i samme takt, kan fire stigninger sagtens komme på tale,« tror han.

Senioranalytiker i Danske Bank Mikael Olai Milhøj er på samme linje.

»Vi tror også selv, at den amerikanske centralbank vil sætte renten op yderligere to gange i år, men vi afviser dog ikke, at det kan blive nødvendigt med endnu en rentestigning, hvis den ekspansive finanspolitik virkelig får sparket gang i væksten og inflationen,« siger han.

Efter renteændringen svækkedes dollar, mens obligationsrenten faldt og aktierne viste en vigende tendens.

4
Danske investeringsfonde topper i Europa

De flere end 813.000 danskere, som ejer investeringsbeviser, kan glæde sig over, at de danske fonde netop er røget til tops som de bedste i Europa.

Det skriver Finans.

Danmark har altid ligget højt i sammenligning med andre investeringsfonde i Europa, men i de seneste år har de danske fonde haft sværere og sværere ved at følge trop.

I marts generobrede de danske fonde dog førstepladsen i analysehuset Morningstars løbende rangliste over de europæiske landes investeringsfonde.

Det bør investorerne holde øje med i dag:

Nordeas chefstrateg Phillip Jagd leverer her tre ting, som investorerne bør holde øje med i dag.

  • De afgørende nøgletal for i dag er de indledningsvise estimater for erhvervsoptimismen i bl.a. Europa (kl 10) og USA (kl 1445). Forventningen er til en fortsat relativ forbedring i amerikanske data ift. europæiske, hvilket i givet fald vil styrke investorernes præference for amerikanske aktier fremfor europæiske.
  • En række Fed medlemmer skal på talerstolen over dagen og vil lægge farve på Formandens redegørelse fra rentemødet i Fed i går. Det har sædvanligvis betydning for renterne og dollaren.
  • Der er forlydende om at Trump kl 1830 vil annoncere resultatet af en undersøgelse om Kinas overholdelse af amerikanske intellektuelle rettigheder i Kina. Iden forbindelse vil han annoncere told på kinesiske varer til USA. Det kan ramme specifikke sektorer og regioner afhængig omfanget og målgruppen for disse sanktioner. Den senere tid har industritunge selskaber og sektorer reageret mest på udmeldinger om told.

Det sker i dag:

kl 10.00: Eurozonen: Betalingsbalance, jan
Q3-regnskab fra Flügger
Q4-regnskaber: Arkil, SP Group, SIF, TKD, Bording

Markederne lige nu

De asiatiske aktiemarkeder handles blandet torsdag morgen, hvor de japanske aktier stiger under en volatil handelssession, mens aktierne i Kina og Hong Kong falder i kølvandet af renteforhøjelsen fra den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Nikkei 225 +0,8
Topix +0,4
Hongkongs Hang Seng -0,5
China Shanghai Composite -0,7
China CSI 300 -1,0
Taiwan Taiex -0,1
Sydkoreas Kospi +0,3
Indiens BSE Sensex +0,4
Singapores STI -0,2
Sydney ASX 200 -0,2