Tvivlere kan sende England i recession

Alles øjne er rettet mod Storbritannien. Sætter briterne kryds ved »leave«, vil det sende økonomiske og politiske chokbølger gennem Europa og sandsynligvis efterlade landet i recession.

I sidste uge gik bølgerne højt på Themsen, da britiske fiskere ledet af EU-modstanderen Nigel Farage protesterede mod medlemskabet af EU. Fold sammen
Læs mere
Foto: BEN STANSALL

Hvis der er noget, der kan bringe sindene i kog i Storbritannien, er det debatten om landets fortsatte medlemskab af den europæiske union. I sidste uge gik bølgerne højt på Themsen, da britiske fiskere ledet af EU-modstanderen Nigel Farage protesterede mod medlemskabet af EU.

Aktionen på Themsen udviklede sig til et regulært søslag, da rockstjernen og EU-tilhængeren Bob Geldof stødte til med sit fartøj.

Selv om slaget mest havde karakter af vandkamp, viser billedet, at der er noget på spil i Storbritannien i disse dage.

Vælger briterne den sikre løsning og bliver i EU, vil det uden tvivl sende et lettelsens suk gennem de finansielle markeder. Pundets værdi vil styrkes, og aktiekurserne vil stige. Men vigtigst af alt vil en cementering af Storbritanniens status som en del af EU skabe ro om fremtiden i regionen og i resten af Europa. Mange britiske virksomheder har i de seneste måneder holdt igen med investeringerne. Frem for at ansætte den ekstra medarbejder, virksomheden kan bruge, har man set tiden an – for hvad vil et »Brexit« betyde for virksomhedens fremtidige forretning?

Opbremsning i forbruget

Debatten om et muligt Brexit betyder også, at briterne har holdt tilbage med forbruget. Købet af den nye bil, terrasse eller ferie er i mange tilfælde blevet sat på standby, og det har ligeledes sat en dæmper på den britiske økonomi.

Ifølge Henrik Drusebjerg, der er chefstrateg i Carnegie, kan man derfor forvente en ketchupeffekt i det private forbrug og virksomhedernes investeringer, hvis Storbritannien ender med at blive i EU på torsdag. Med et Brexit derimod vil vælgerne med stor sandsynlighed kaste landet ud i recession og fortsat usikkerhed om fremtiden for briterne og britisk erhvervsliv. Også de finansielle markeder vil mærke Storbritanniens farvel til EU.

»Trods de kursfald, vi har set frem til nu, mener jeg på ingen måde, at markederne har indregnet et nej endnu. Ender det med et Brexi­t, tror jeg, man vil se en klar negativ reaktion fra finansmarkederne fredag morgen,« siger Henrik Drusebjerg.