Tvivl om hjælp til iværksættere

I forbindelse med finansloven har regeringen fremlagt en vækstpakke, der bl.a. skal give mere risikovillig kapital til iværksættere. Branchen er dog i tvivl om risikovilligheden.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det har været nær ved umuligt at skaffe venture-kapital for danske virksomheder under finanskrisen, men det vil regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti og Kristendemokraterne nu råde bod på med en vækstpakke.

Pakken handler bl.a. om at skaffe ny risikovilligkapital i samarbejde med pensionskasser og etablere tre låne- og kautionsordninger.

"Det er utrolig godt, at regeringen endelig anerkender, at der er et behov for risikovillig kapital, for den har været frosset fuldstændig til som følge af finanskrisen. Det interessante er nu, hvordan tiltagene vil virke i praksis," siger Jannick Nytoft, direktør i brancheorganisationen DVCA, som organiserer dansk venture kapital.

Kun overskrifter Regeringens vækstpakke indeholder bl.a. ca. to milliarder kr. til såkaldt Mezzaninkaution, der er kaution for risikovillig kapital, samt fem milliarder kr. fra pensionskasserne i risikovillig kapital til iværksættere. Endnu er det dog uklart, hvordan det vil virke i praksis.

"Regeringen har ikke forhandlet færdigt med pansionskasserne. Derfor er flere af tiltagene endnu også blot på overskrift-niveau," siger Jannick Nytoft. En anden usikkerhed knytter sig til de såkaldte vækstlån, der er mindre lån til især iværksættere med høj risiko. "Regeringens egen kommission anbefalede i sommers vækstlån på op til 7,5 mio. kr. med tilsvarende egenfinansiering, og vi er enige. Men endnu er det ikke til at se, hvad regeringen præcist lægger op til," siger Jannick Nytoft.

Risikabelt

Det springende punkt er ifølge DVCA, om der bliver tale om "ægte" venturekapital - det vil sige rene investeringer i især højteknonologiske virksomheder med høj risiko, som slet ikke kan få lån. Det er nemlig virksomheder, der er blevet ramt af finanskrisen uden umiddelbart at have fået gavn af bankpakkerne, der rettede sig mod mindre virksomheder, som havde brug for almindelige lån.

"Om regeringens vækstpakke er nok afhænger af, hvor stor en del der går til rigtig venture kapital. Landets over 500 venture-virksomheder modtager slet ikke lånefinansiering, fordi det er så risikofyldt. Ud af ti virksomheder vil syv gå ned med et brag, to vil lige løbe rundt, mens kun én vil kunne blive et nyt Fullrate, Giga eller Facebook," siger Jannick Nytoft.