Tusindvis bruger firmaet som ulovlig kassekredit

Ny undersøgelse fra FSR viser, at over 14.000 virksomhedsejere tog ulovlige aktionærlån i 2012. Fra i år skal kendisser som millionøsen Anne Fabricius-Bjerre og entertaineren Frank Hvam betale skat af nye lån – hvis ellers Skat opdager dem ...

Foto: Nikolai Linares. Frank Hvam kan få pistolen for panden, hvis Skat opdager komikerens ulovlige lån.
Læs mere
Fold sammen

De fleste kender hende – Anne Fabricius-Bjerre, forfatter til glittede bøger om skønne sommerhuse, mor til IT-iværksæteren Peter Warnøe, ekskone til Bent Fabric – og mangemillionær. Ikke mindre end 19 mio. kr. lyder egenkapitalen på i hendes selskab AFB Metorion ApS. Alligevel har Anne Fabricius-Bjerre for tredje år i træk optaget et ulovligt lån i sin virksomhed. I 2012 var lånet på 75.000 kr., men i 2011 lånte hun næsten en halv mio. kr. af firmaet, og i 2010 var beløbet over 700.000 kr.

Anne Fabricius-Bjerre er en af de over 14.000 danske virksomhedsejere, som i 2012 optog ulovlige aktionærlån i deres firma. FSR - danske revisorer har netop lagt sidste hånd på en opgørelse, som viser, at godt nok er antallet af lovbrydere faldet fra over 16.000 i 2011, men noget tyder på, at faldet ikke skyldes, at selskabsejere er blevet mere lovlydige, vurderer formanden for FSR - danske revisorer, statsautoriseret revisor Morten Speitzer.

»Antallet af ulovlige lån, der er forsvundet ud af selskaberne i forhold til 2011 svarer nogenlunde til antallet af nytilkomne ulovlige lån. Faldet på 2.000 fra 2011 til 2012 i høj grad kan i høj grad tilskrives, at mange af dem er gået konkurs, samt at mindre virksomheder med ulovlige lån ofte vælger revision fra. Hos de 30.000 danske virksomheder, som vælger revisionen fra, sker der nemlig ingen rapportering i revisorpåtegningen om eventuelle ulovlige aktionærlån,« siger han. »Med oplysninger om 14.000 ulovlige lån kan jeg konstatere, at revisorerne lever op til deres rolle som offentlighedens tillidsrepræsentant og rapporterer om ulovlighederne.«

Revisorer med tavshedspligt

Virksomhedernes revisorer har i påtegningen pligt til at oplyse om ulovlige aktionærlån, når de støder på dem – ofte kommer der så ikke mere ud af den sag. Derudover må revisor pga. tavshedspligten hverken gøre kontrolmyndigheden, Erhvervsstyrelsen, opmærksom på ulovlighederne eller melde dem til politiet, forklarer Morten Speitzer:

»Mange virksomhedsejere synes jo, at det er deres egne penge, og de oplever, at det sjældent får konsekvenser, hvis de låner ulovligt af selskabet,« siger han.

Listen er lang

Listen over kendte og ukendte danskere, der bruger deres firma som deres personlige kassekredit, er altså stadig lang og svarer til otte pct. af alle reviderede danske virksomheder.

Entertaineren Finn Nørbygaard har optaget et ulovligt lån i sin virksomhed M.V.S. & Co. Århus A/S på knap 100.000 kr., oplyser hans revisor Steen Grønbæk Hansen i årsregnskabet. Endnu en entertainer og skuespiller, nemlig Frank Hvam hører med i selskabet af ulovlige lånere. Han lånte omkring 100.000 kr. af Kvabs ApS i både 2012 og 2011, oplyser hans revisor Leif G. Rasmussen i det seneste regnskab. Frank Hvam tjente 2,8 mio. kr. på bundlinjen sidste år.

Også ejendomsmægler Jan Fog er med på den ulovlige lånevogn og har lånt penge i Jan Fog Holding ApS. Fog oplyser til Berlingske, at det var et lille beløb omkring 30.000 kr., som er betalt tilbage.

»Det var peanuts, men du har ret, det er ikke lovligt. Derfor er pengene også betalt tilbage,« siger han.

Et af de største ulovlige aktionærlån, som Berlingske er stødt på, vedrører musikeren Remee Jackman, som sidste år optog et ulovligt lån i Rambans Holding APS på 3,5 mio. kr. Lånet er den største post i det pressede Rambans økonomi. Ramban bogfører i 2012 en negativ egenkapital på små 250.000 kr.

Det er ikke lykkedes at indhente kommentarer fra hverken Anne Fabricius-Bjerre, Remee Jackman eller Frank Hvam.

Aktionærer og kreditorer i fare

Men hvorfor er det et problem, når ejerne ulovligt låner penge i deres virksomheder?

Professor ved CBS Caspar Rose har forklaret det således:

»Der er jo ingen garanti for, at pengene nogensinde vil blive betalt tilbage, og ved at trække store summer ud, udhuler ejeren kapitalen i virksomheden, og det kan i sidste ende betyde, at aktionærer og kreditorer går glip af deres penge.«

FSRs undersøgelse viser da også, at 1.205 eller 7,5 pct. af de selskaber, der havde ulovlige aktionærlån i 2011, gik konkurs, inden de nåede at aflægge regnskab for 2012.

Nyere aktionærlån skal beskattes

Men er der da slet ingen, der gør noget?

Jo, sidste år vedtog Folketinget, at alle hovedaktionærers lån optaget efter september 2012 skal beskattes som løn eller udbytte. Også selvom lånet betales tilbage igen. Ændringen blev gennemført for at fjerne incitamentet til at maskere skattepligtig løn eller udbytte til aktionærlån og slippe for skat.

De fleste af de hovedaktionærer, Berlingske har undersøgt, har betalt lånene tilbage igen. Ifølge 2012-regnskaberne gælder det dog ikke for Frank Hvam og Finn Nørbygaard. Nørbygaards hustru Hanne oplyser dog, at det ulovlige lån i dag er betalt tilbage.

FSRs undersøgelse viser, at knap 30 pct. af de ulovlige lån i 2011-regnskaberne er tilbagebetalt i 2012. Men næsten 60 pct. af de selskaber, som havde et ulovligt lån i 2011, havde stadig et ulovligt lån i 2012. Den nye lov om beskatning af aktionærlån gælder kun lån optaget efter september 2012. De tusindvis af hovedaktionærer, som allerede har optaget ulovlige lån, slipper altså for beskatning.