Turisterne bruger rekordmange penge i Danmark

Legoland og den lille havfrue er blevet populære hos de udenlandske turister. Turisterne brugte sidste år 44 mia. kr. her i landet, og det er ny rekord. På den måde er turisterne med til at give en hjælpende hånd til det danske opsving, viser ny analyse fra Sydbank.

Turisterne har travlt i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Det kan godt være, at sommervejret i år har været elendigt og det heller ikke var særlig godt sidste år. Men det afskrækker ikke de udenlandske turister. De kommer stadig hertil i store mængder, og de bruger rekordmange penge.

Mere præcist brugte turisterne sidste år 44 mia. kr. her i landet, og det beløb er det hidtil højeste. Turisterne er derved med til at hjælpe det danske opsving lidt på vej.

Det viser en analyse Sydbank har lavet på baggrund af tal fra Danmarks Statistik.

»Turisterne lægger år efter år solide milliardbeløb hos danske butikker, hoteller og restauranter,« siger makroøkonom hos Sydbank Søren V. Kristensen.

»Det er med til at styrke privatforbruget og efterspørgslen her i landet, at turisterne i stigende grad lægger vejen forbi Danmark og bruger stadig flere penge. Turisternes forbrug udgør lige nu omkring fem pct. af det samlede privatforbrug,« siger Søren V. Kristensen.

»Så det er et væsentligt bidrag, som turisterne giver til den danske økonomi. Det er med til at skabe vækst og beskæftigelse,« siger Søren V. Kristensen.Omvendt har danskeren knap så travlt med at bruge deres hævekort, når de er på ferie i udlandet. Samlet set brugte de danske turister lidt under 40 mia. kr. i udlandet sidste år. Vi har derfor et pænt overskud på vores turismebalance. Og bortset fra et par enkelte år omkring 2010 har vi i de sidste 25 år haft overskud på turismebalancen. Sidste år kom overskuddet op på 5,5 mia. kr.

Det kan blandt andet skyldes, at danskernes grænsehandel er mindsket, fordi afgifterne på øl og sodavand er sat ned i de senere år. Det var et af de afgørende punkter i vækstplanen fra 2013. Herudover er et stigende antal danskere trodser vejret og holde ferie inden for landets grænser.

»Det er alt sammen årsager til, at vores forbrug i udlandet ikke er vokset markant i de senere år, men det relativt store overskud på turismebalancen skyldes i lige så høj grad, at udenlandske turister er vilde med Danmark,« siger Søren V. Kristensen og fremhæver, at der i 2016 var lidt mere end 26 millioner overnatninger fra gæster med udenlandske pas på de danske feriesteder.