Trumps budgetforslag under angreb

Tirsdag fremlagde Donald Trump sit første, store budget samt hans administrations løfte om at udrydde USAs budgetunderskud inden for ti år.

Foto: GALI TIBBON / POOL. Arkivfoto: Tirsdag fremlagde Donald Trump sit første, store budget samt hans administrations løfte om at udrydde USAs budgetunderskud inden for ti år.
Læs mere
Fold sammen

Få timer efter offentliggørelsen af budgetforslaget, som foreslår radikale nedskæringer på 3.600 mia. dollar, kom forslaget under angreb for at basere sine forventninger på tvivlsomme vækstantagelser og ligeledes tvivlsom bogføring, skriver Financial Times.

»Mens genoplivet økonomisk vækst i sidste ende vil føre til et fald i landets underskud og gæld, så skal vi også undersøge dette budget i sin helhed og omhyggeligt studere det for at sikre, at den foreslåede effektivitet og besparelser er bæredygtige på lang sigt,« siger Orrin Hatch, den republikanske formand for senatets finansudvalg, ifølge Financial Times.

Budgetforslaget kaldes for »et nyt fundament for amerikansk storhed« og et nøgleelement i forslaget er et sæt vækstprognoser, der er langt mere optimistiske end andre prognoser - herunder prognoser fra kongressens budgetkontor.

Forslaget specificerer imidlertid ikke, hvordan forslaget om skattenedsættelser harmonerer med nedskæringerne.

Trumps budgetdirektør Mick Mulvaney argumenterer for, at det er på tide, at regeringen betragter sit budget gennem skatteydernes øjne og ikke gennem øjnene fra dem, der modtager offentlige midler.

Analytikere mener dog, at mange af forslagets nedskæringer er vage eller uopnåelige.