Trump ville redde amerikanske job: Nu koster handelskrigen 4.200 mennesker jobbet

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før din dag begynder. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Bilgigant trodser Trump og indleder massefyringer mandag Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN

Godmorgen.

Og velkommen til ugens første nyhedsoverblik, hvor handelskrigen mellem USA og Kina ser ud til at få store menneskelige konsekvenser.

Men vi begynder med en sag, der har fyldt store dele af mediebilledet i weekenden.

1
Falck i kovending: Anker ikke Konkurrencestyrelses afgørelse

Falck foretager en direkte kovending og undlader nu at anke den afgørelse, som Konkurrencestyrelsen kom med i sidste uge.

Her konkluderede myndigheden, at Falcks ageren over for konkurrenten Bios i perioden 2014-2015 var i strid med konkurrenceloven, og styrelsen udtalte en lammende kritik af den hæderkronede virksomheds ageren.

I første omgang lød det fra Falck, at man ville anke afgørelsen, eftersom virksomhedens jurister vurderede, at man holdt sig »inden for konkurrencelovens rammer«. Men den vurdering har tilsyneladende fået en anden klang henover weekenden. I forbindelse med offentliggørelsen af årsregnskabet for 2018 mandag morgen, meddeler Falck, at afgørelsen ikke vil blive anket.

Fredag kunne Berlingske sætte navne på en stribe af de højtplacerede kommunikationsrådgivere, der for få år siden førte an i den miskreditteringskampagne, som Falck førte mod hollandske Bios. I afgørelsen nævner styrelsen, at Falcks »ekskluderende aktiviteter« blev ført i »armslængde« via forskellige kommunikationsbureauer.

Helt central står en tidligere Falck-direktør. Peter Goll, tidligere vice president og direktør for borgervendte ydelser hos Falck. Han er nu vice president og kommunikationsdirektør hos Københavns Lufthavne.

Også et af landets mest velrennomerede kommunikations- og reklamebureauer Advice deltog i kampagnen, efter Falck havde tabt et ambulanceudbud til Region Syddanmark til hollandske Bios i sensommeren 2014. Bureauet beklagede lørdag sit engagement i Falck-kampagnen.

Danmarks suverænt største fagforening, 3F, spillede også en rolle i kampagnen, hvilket er opsigtsvækkende, eftersom der er tale om en strid mellem to private aktører, og eftersom Konkurrencestyrelsen utvetydigt vurderer, at Falcks kampagne var lovstridig i en grad, så sagen står til at blive overdraget til Bagmandspolitiet.

Få Business-overblikket – hver dag


Du er i gang med at læse morgenposten fra Berlingske Business. Her får du dagligt det fulde overblik over de vigtigste erhvervsnyheder fra ind- og udland, så du kun behøver læse én artikel for at være opdateret.

Ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev, kan du få overblikket direkte i din indbakke – hver morgen.


Jeg giver hermed tilladelse til, at Berlingske hver morgen inden klokken 09.00 sender mig det fulde politiske overblik med dagens vigtigste historier analyser og debatter i dansk politik. Jeg bekræfter desuden, at jeg er over 13 år, og at Berlingske Media A/S må opsamle og behandle de anførte personoplysninger til det ovennævnte formål. Oplysningerne kan i visse tilfælde blive delt med tredjepart. I vores privatlivspolitik kan du læse mere om tredjeparter og hvordan du tilbagetrækker dit samtykke. www.berlingskemedia.dk/cookie-og-privatlivspolitik

2
Finanskrise og klimafrygt har fået danskerne til at spare op

Selv om arbejdsløsheden er lav, og der er godt gang i den danske økonomi, er vi de seneste år blevet mere og mere tilbageholdende med at bruge af de penge, som vi hver måned får ind på lønkontoen.

Det viser udviklingen i den såkaldte forbrugskvote, som giver overblik over, hvor stor en andel af den disponible indkomst vi bruger på varer og tjenesteydelser.

I dag bruger vi 94 kroner, hver gang vi får 100 kroner ind på kontoen. Eller sagt med andre ord: Når vi har tjent 100 kroner, sparer vi seks kroner op. De seneste ti år er vores forbrug som andel af den disponible indkomst faldet støt. Da forbrugslysten toppede lige inden finanskrisen i 2008, brugte vi 106 kroner, hver gang vi tjente 100 kroner.

En af forklaringerne på, hvorfor vi i dag bruger en mindre andel af vores løn på forbrug, er netop det, der skete under finanskrisen.

»Man kan ikke give finanskrisen skylden for alt. Men man kan give den skylden for lidt. Man kan give den skylden for, at folk tænker sig mere om, inden de bruger penge. Man er blevet lidt opsparingsafhængige,« siger Nordeas forbrugerøkonom Ann Lehmann Erichsen, der understreger, at der er flere årsager til, at danskerne er begyndt at spare en større andel af deres løn. Læs mere på Berlinske her.

3
Panalpinas største aktionær støtter ikke bud fra DSV

Den største aktionær i schweiziske Panalpina, Ernst Göhner-gruppen, der ejer omtrent 46 pct. af aktierne, støtter ikke buddet fra transportkoncernen DSV på selskabet. Det oplyser Panalpina i en meddelelse.

I stedet støtter aktionæren bestyrelsen i jagten på en selvstændig vækststrategi, der kan inkludere opkøb. Panalpina fortsætter med at vurdere situationen sammen med sine rådgivere, lyder det i meddelelsen.

DSV har ikke ønsket at kommentere sagen over for Bloomberg News.

16. januar blev det offentlig kendt, at DSV havde budt, hvad der svarer til 26,5 mia. kr. for konkurrenten. Buddet lød på 170 schweizerfranc pr. aktie, hvoraf en tredjedel var kontant, mens resten var i form af DSV-aktier.

Siden nyheden om Panalpina-buddet ramte markedet, er DSV-aktien steget 12,9 pct. i værdi, hvilket reelt har hævet den underliggende værdi af tilbuddet. Fredag lukkede aktien 2,7 pct. højere i 533,60 kr.

Handlen kunne have været en af danmarkshistoriens største virksomhedshandler.

4
Handelskrig: General Motors vil indlede massiv fyringsrunde

Stik imod præsident Donals Trumps ønske vil tusindvis af medarbejdere hos den amerikanske bilproducent miste jobbet i den kommende tid. Bilproducenten General Motors vil nemlig indlede en fyringsrunde af op mod 4.200 medarbejdere mandag. Det skriver onlinemediet Huffington Post.

General Motors annoncerede allerede i november, at 15 pct. af medarbejderne skulle afskediges 15 pct., heriblandt 25 pct. af ledelsen.

Bilproducenten har tidligere været fremme med beskyldninger om, at præsident Donald Trumps handelskrig med Kina har kostet selskabet op mod en mia. dollar i tariffer på importeret aluminium og stål, skriver mediet.

Med nedskæringerne sparer bilproducenten ca. seks mia. dollar årligt frem til udgangen af 2020, skriver onlinemediet videre.

I sidste uge var der ellers gode takter i handelskrigen, der det seneste år har udløst turbulens og en lurende økonomisk nedtur, da der var positive meldinger fra både den amerikanske og kinesiske lejr.

Trump og Kinas præsident, Xi Jinping, blev i december enige om at give hinanden 90 dage til at forhandle sig frem til en fælles løsning. På den måde ville de undgå en eskalering af det, der bliver kaldt handelskrigen mellem verdens to største økonomier.

De to har nu angiveligt planer om at mødes, men det er endnu uvist, hvornår mødet skal finde sted.

Det skal investorerne holde øje med:

Andreas Østerheden, seniorstrateg hos Nordea Wealth Management, giver her tre bud på, hvad investorerne bør holde øje med i dag.

  • Investorerne kan passende starte dagen med at fordøje sidste uge, som var travl på både regnskabsfronten, den politiske og nøgletalsfronten. Fredag eftermiddag dansk tid fik vi den månedlige arbejdsmarkedsrapport (non-farm payrolls), der viste imponerende styrke med over 300.000 nye job i USA. Selv om december måneds tal samtidig blev nedjusteret, var det et særdeles stærkt nøgletal, vi fik – og det samme gjaldt senere på dagen, hvor vi fik erhvervstilliden ISM for fremstillingssektoren. Mens regnskabssæsonen indtil videre har stået på primært i USA, vil denne uge give nye friske meldinger fra virksomhederne fra Europa og Japan også.
  • Senere på dagen skal vi se mod USA, hvor vi får tal på fabriksordrer i december og tal for varige forbrugsgoder i USA. Det giver et praj om udviklingen for investeringsaktiviteten, som selvom der stadig er solid aktivitet, ser ud til at tage en smule af.
  • Ser vi mod Europa, så får vi producentpris-indekset for december i euroområdet, ligesom vi også får Sentix-tal for investortilliden i februar. Begge er interessante for investorernes fremadrettet appetit på europæiske aktier.

Det sker på markederne

Der er blandet udvikling på de få åbne asiatiske aktiemarkeder mandag, hvor spekulation over næste skridt i handels- og teknologitvisten mellem USA og Kina er blandt de få samtaleemner hos markedsdeltagerne.

Nikkei 225 +0,4
Topix +1,0
Hongkongs Hang Seng +0,2
China Shanghai Composite Lukket
China CSI 300 Lukket
Taiwan Taiex Lukket
Sydkoreas Kospi Lukket
Indiens BSE Sensex -0,3
Singapores STI -0,1
Sydney ASX 200 +0,5

Indeksværdi 06.15 / Ritzau Finans