Trump: »Vi er tæt på – Kina vil dø for at få en handelsaftale på plads med USA«

Under en tale tirsdag sagde USAs præsident, at en handelsaftale med Kina er tæt på, og at Kina »vil dø« for at få aftalen i hus. Samtidig skød han endnu engang med skarpt på den amerikanske centralbank, som ifølge Donald Trump er for karrig med rentenedsættelser.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, brugte meget af sine taletid hos Economic Club of New York på at love en stor handelsaftale med Kina og med at slå sin egen centralbank oven i hovedet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Justin Lane/EPA/Ritzau Scanpix

En handelsaftale mellem Kina og USA kan være tæt på at lande. Det fortalte den amerikanske præsident, Donald Trump, tirsdag under en tale i netværksforummet The Economic Club of New York.

»Kina vil »dø« for at indgå en handelsaftale med USA,« sagde Donald Trump ifølge Bloomberg News.

Samtidig lod præsidenten det stå klart, at han naturligvis kun vil underskrive en aftale, hvis den er god for de amerikanske virksomheder og arbejdere.

»Vi er tæt på. En betydelig »fase et«-aftale kan komme. Og den kan komme snart,« lød det fra præsident Trump, som dog ikke afslørede nye detaljer om aftalen. Det er ikke første gang, at Trump har lovet, at en aftale snart var på plads. Kina og USA blev i midten af oktober enige om rammerne for handelsforhandlinger efter måneders optrapning af konflikten.

Ser mod Asien og Europa

Trump og den kinesiske præsident Xi Jinping havde planlagt at underskrive »fase et« af aftalen på en international konference i denne måned i Chile. Men konferencen blev annulleret på grund af social uro i landet. Og der har endnu ikke været officielle udmeldinger om et nyt sted, hvor de to parter skal underskrive aftalen.

Flere af de steder i USA, der er blevet foreslået af Det Hvide Hus, er ifølge en person tæt på processen blevet fejet af bordet af de kinesiske myndigheder, skriver Bloomberg. Derfor overvejer man nu steder i Asien og Europa.

Donald Trump, præsident i USA

»Giv mig nogle af de penge. Jeg vil have nogle af de penge. Vores Federal Reserve lader os ikke gøre det.«


Markedet havde ellers håbet på nye detaljer fra Trump, blandt andet om mulig tilbagerulning af told. De asiatiske markeder er faldet natten over på baggrund af manglende nyt i handelskrigen og fortsatte uroligheder i Hongkong.

»Giv os nogle af de penge«

Under talen i Economic Club of New York langede han til gengæld endnu engang ud efter USAs centralbank, Federal Reserve, mens han selv tog æren for USAs økonomiske vækst.

»Vi konkurrerer aktivt med nationer, der åbent nedsætter renten, så nu får mange faktisk penge for at låne penge – kendt som negativ rente,« fortalte Trump ifølge Bloomberg.

»Giv mig nogle af de penge. Jeg vil have nogle af de penge. Vores Federal Reserve lader os ikke gøre det,« sagde Trump, hvilket afledte en lattersalve fra publikum.

Det giver USA en konkurrencemæssig ulempe, mente præsidenten.

For tredje gang i år nedsatte Fed i sidste måned renten for at forsikre økonomien mod usikkerhed om handel og svagere global vækst. Samtidig sendte centralbanken et signal om, at der nu er trykket på pauseknappen, hvad angår rentenedsættelser, medmindre udsigterne forværres.

»Vi betaler faktisk en høj rente. Vi skulle betale langt den laveste rente,« sagde Trump.

Efter at have fremhævet gevinsterne på de amerikanske aktiemarkeder, mens han har stået i spidsen for landet, sagde præsidenten, at aktierne kunne være steget yderligere 25 pct., »hvis vi havde en centralbank, der arbejdede med os«.