Trump giver ingen billige julegaver til danskerne

Brexit 2.0 er aflyst – i hvert fald for de danske turister og shoppere. Der er intet der tyder på, at valget af Trump sender dollaren så meget i knæ, at det bliver billigere at købe varer eller booke hoteller i USA. Tværtimod, mener flere eksperter.

Trump Tower i New York Fold sammen
Læs mere
Foto: Drew Angerer
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sidst et valg chokerede verden, styrtdykkede det britiske pund og det blev markant billigere at være turist og shopper i England. Men hvis man havde håbet på, at julegaverne kunne købes billigt i USA, efter at amerikanerne havde peget på Donald Trump som kommende præsident, bliver man skuffet. Der er nemlig intet der tyder på, at dollaren dykker, som pundet gjorde det efter Brexit. Det siger flere eksperter til Berlingske Business.

I de tidlige morgentimer onsdag raslede prisen på den amerikanske valuta ellers ned. Panikken lod til at have indfundet sig, og fra klokken to til seks om morgen dansk tid - i det tidsrum, det blev stadig mere klart, at Donald Trumf ikke bare havde en chance for at vinde valget, men ligefrem blev favorit til det - mistede dollaren næsten tre procent af sin værdi overfor den danske krone og Euroen. Med et trylleslag blev det billigere at være dansker i USA, og det var svært ikke at tænke på det britiske pund, der siden Brexit har tabt 15-18 procent af sin værdi.

Men lige så hurtigt dollarens værdi var rutsjet mod bunden, lige så hurtigt fandt den vej tilbage til toppen. Efter middag dansk tid, var dollarens værdi overfor den danske krone næsten den samme som inden amerikanerne valgte Trump, og ifølge Nordeas Niels From, der er global analysechef, skal vi ikke forvente at panikstarten gentager sig:

»Der var en umiddelbar reaktion, men det er forbløffende så hurtigt, markedet tilpassede sig. Det er en rygmarvsreaktion, når noget overraskende sker, men så får alle ilt til hjernen. Som det ser ud lige nu, bliver Donald Trump-effekten meget beskeden,« siger Niels From men tilføjer, at det dog afhænger af den kommende præsidents opførsel i embedet. Hvis Trump iværksætter den ekspansive finanspolitik, han har flirtet med under valgkampen, kan det faktisk betyde, at dollaren bliver styrket og dermed dyrere for danskerne. Den tese bakker Jyske Banks rente- og valutastrateg Morten Hassing Povlsen op om:

»Vi tror ikke, at dollaren kommer bragende op, men vores prognose er, at dollaren over de næste måneder kommer op omkring syv kroner,« siger Hassing Povlsen. I øjeblikket koster én amerikansk dollar cirka 6,75 kroner, mens pengesedlen med George Washingtons ansigt på i foråret 2014 kunne erhverves for ned til 5,35 kroner.

Heller ikke Steen Jakobsen, Saxo Banks cheføkonom, tror at valget af Trump gør det billigere at være dansker i USA. Op mod 70 procent af verdens valutareserver er nemlig bundet i dollars, og derfor blæser den ikke lige så let omkuld i valutavinden, som det skete med pundet efter briterne sagde farvel til EU:

»Jeg tror ikke på samme forandring som efter Brexit. Sterling er en meget mindre valuta – dollaren er verdens største transaktionsvaluta, så den er sværere at påvirke,« fortæller Steen Jakobsen, og siger videre, at han tror dollaren kan blive lidt billigere, men at den i slutningen af næste år formenligt vil være lidt dyrere, end det er tilfældet i dag. Men udsvingene bliver små, vurderer han.

Billigere at drikke tequila og spise tacos

Hvis man omvendt har planlagt en rejse til Mexico, kan man sende en venlig tanke til Donald Trump og de næsten 60 millioner amerikanere, der stemte på ham. Trump har nemlig flere gange snakket om både en mur på grænsen mellem Mexico og USA samt en ophævelse af frihandelsaftalen mellem de to lande. Hvis republikaneren kan gennemføre de tiltag, vil det koste dyrt for den mexicanske økonomi, og derfor mistede den mexicanske peso en del værdi efter Trump-triumfen stod klart.

På bare fire timer i løbet af natten dansk tid, blev pesoen slanket med mere end 12 procent overfor dollaren og næsten 15 procent overfor den danske krone, og det betyder, at tequila, tortillas og tacos i det spansktalende land bliver billigere for turister. Siden er pesoen dog steget lidt igen, men det er stadig særligt mexicanerne, der lider under valget af Trump som den frie verdens uofficielle leder. Det fortæller Nils From fra Nordea:

»Pesoen er den mest åbenbare valuta til at være blevet svækket med valget af Trump. Der kan være en blivende effekt, fordi han har truet med toldbarriere,« siger Nordeas globale analysechef, Niels From.