Trump, fodbold – og Samsøs bedste kartoffelmad

USAs præsident, Donald Trump, bliver uden tvivl denne uges store samtaleemne tilsat et fodboldopgør mellem ærkefjernderne FCK og Brøndby IF. Men en kartoffelmad fra Samsø tager konkurrence op. Foto: Lars Møller Fold sammen
Læs mere

Hvad har fodbold og Donald Trump i grunden med hinanden at gøre? Egentlig ikke andet end at disse to uudslukkelige temaer kan tage toppen af nyhedsinteressen i denne uge.

I en kort og forventeligt nyhedsfattig uge vil der næppe komme meget nyt fra dansk business, som mere eller mindre har trukket stikket. Godt nok handler det kun om én enkelt helligdag, Kristi himmelfartsdag, men denne torsdags­fridag har for længst udviklet sig til en forlænget weekend, hvor også fredagen inddrages. Fire dage med fødderne i vandkanten.

Den amerikanske præsident, Donald Trump – og det vil være særdeles skuffende, hvis han ikke leverer noget rav i gaden – har bevæget sig uden for de trygge rammer i Washington D.C. med en længere tur til Europa og omegn. I weekenden har han været på rundtur i Mellemøsten og i dag, mandag, rulles der så et enormt sikkerhedsapparat ud i Jerusalem i Israel.

Trump skal mødes med sine israelske politikerkolleger, og det i sig selv sætter næppe spor på aktiemarkederne. Stemningen på de globale børsmarkeder er imidlertid så intens, at et enkelt tweet fra Trump sagtens kan puste til de skrøbelige aktiekurser. Og hvis det sker, vil de næppe bevæge sig i opadgående retning.

De generelt høje aktiepriser har indregnet, at Trump vil forsøde tilværelsen generelt for erhvervslivet, og ruskes der i disse forventninger, risikerer aktierne at få en tur i tumbleren. Som det skete i sidste uge, da der pludselig opstod risiko for en rigsretssag mod Trump.

Trump skal også på høflighedsvisit hos pave Frans i Vatikanstaten. Det burde næppe kunne ryste nogen eller? Mere interessant bliver Trumps første topmøde i NATO-regi (torsdag) og – endnu vigtigere – det økonomiske topmøde blandt verdens mægtigste lande i G7-gruppen.

Det finder sted lørdag i Rom. De syv lande i G7 er USA, Canada, Frankrig, Italien, Tyskland, Japan og Storbritannien.

På disse to topmøder vil deltagerne givetvis lytte meget efter signalerne fra USAs præsident. Blandt andet hvor nagelfast Trump udtaler sig om NATO-alliancen. Hvad siger Trump, og hvad siger de andre NATO-lande? Er det her, der kommer udmeldinger om stigninger i forsvars­budgetterne rundt omkring? Hvis ja, kan det give ekstra luft og højde for producenter af militært isenkram og underleverandører til dem.

På det økonomiske område har Trump gentagne gange raslet med handelsbarriere-sablen. Hælder han mere benzin på det bål, kan også dét give negative rystelser for den globale handel. Så ja, det må forventes at blive endnu en stor Donald Trump-uge.

Hjemme i USA skal den fyrede FBI-direktør James Comey onsdag vidne i en høring på Capitol Hill. Spørgsmålet er, om Trump helt kan holde sin tweet-knap i ro før og efter dette vidneudsagn.

Og så til fodbold. Tirsdag udtager landstræner Åge Hareide truppen til et par landskampe. Blandt andet en kamp mod tyskerne som markering af 25 års jubilæet for europamesterskabet i 1992. Men ærligt talt, hvem gider efterhånden beskæftige sig med venskabskampe for det grå og kedelige fodboldlandshold?

Så er der straks mere slag i bolledejen onsdag aften i Stockholm, hvor hollandske Ajax med danske profiler er oppe mod engelske Manchester United med dyre profiler i den »lille« Europa League-finale.

Taber det børsnoterede Manchester United, glipper også næste sæsons indbringende Champions League-deltagelse, og så må denne fodboldaktie imødese bank på børsen. Det er alt eller intet for Manchester United.

Aktiekursjusteringer kan der også komme på hjemlig grund. Torsdag er der et brag af en had-kærlighedspokalfinale mellem FCK (Parken) og Brøndby. Begge er børsnoterede. FCK er dog for længst sikret mulighed for at kæmpe sig ind i Champions League, og Brøndby er sikret kvalifikation til Europa League. Så det er først og fremmest æren, der står på spil.

Parken med FCK i folden er netop kommet med et skuffende kvartalsregnskab, og tirsdag er det så Brøndbys tur til at lægge tallene frem. Forvent ingen jubelscener her.

Er der da ikke mere fredelige sysler sådan en ferieuge? Jo jo. Torsdag kåres Samsøs bedste kartoffelmad. Det sker i Samsø Hallen i Tranebjerg.

Jens Chr. Hansen er Berlingske Business’ erhvervskommentator