Truckcertifikat på polsk og tysk

Undervisning. Polakker, tyskere og andre udlændige vil snart kunne modtage undervisning på deres modersmål i AMU-systemet. Det er konsekvensen af en lovændrig, der trådte i kraft 1. august.

Arbejdsmarkedsuddannelserne, AMU, vil inden for kort tid kunne byde polske, tyske og andre ikke dansktalende ansatte velkommen på kurser i eksempelvis kørsel af truck, håndtering af lifte eller epoxy.

De nye kurser er en konsekvens af, at det er lykkedes en række erhvervsorganisationer at få gennemtrumfet ændringer i AMU-lovgivningen, så erhvervsskoler og AMU-centre fra 1. august kan tilbyde kurser på udenlandsk til kursisterne.

- Vi lægger formentligt ud med et certifikatkursus på polsk i epoxy inden for få uger. Vi mærker typisk en efterspørgsel på kurser på engelsk, tysk og polsk, siger uddannelseschef Povl Viggo Fischer fra Amu vest.

Han fortæller, at det første kursus på polsk først kan blive en realitet når undervisningsmaterialet er klar - og det ventes at ske inden for få uger.

- Til start vil undervisningen foregå gennem en tolk, men vi ser tiden an, fortsætter uddannelseschefen.

Udover epoxy har Povl Viggo Fischer registreret forespørgsler på kurser i truck-kørsel og håndtering af lifte.

Vestjysk Industrilakering, med 60 ansatte, vil sende formentligt sende mellem fem og ti udlændinge på skolebænken inden for det næste halve år.

- En stigende andel af vores medarbejdere kommer fra udlandet, men vi har stået i en grotesk situation, hvor vi ikke har kunne sende dem på lovbefalede kurser i sikkerhed og arbejdsmiljø. Det er derfor en meget glædelig ændring af systemet, siger adm. direktør og ejer, Børge Lund Hansen, Vestjysk Industrilakering.

Massivt behovDansk Byggeri er en af de organisationer, der har presset på for at få ændret i AMU-lovgivningen.

- Vi har mellem 10.000 og 11.000 udenlandske håndværkere beskæftiget i byggeriet, hvoraf de fleste er fra Tyskland og Polen. Der er et massivt behov i byggeriet efter certifikatkurser i for eksempel truck, epoxy så håndværkerne lovligt og sikkerhedsmæssigt kan udføre en række arbejdsopgaver, siger direktør Michael Nielsen fra Dansk Byggeri.

Han opfordrer sine medlemmer til at henvende sig til erhvervsskolerne med deres ønsker om efteruddannelse af udenlandske medarbejdere.

- Vi håber så, at skolerne er kvikke og kan samarbejde, så der kan samles hold på tværs af de enkelte skoler og landsdele. Det er vigtigt, at vi viser vores evne til at tiltrække og kompetenceudvikle vores medarbejdere - også medarbejdere fra udlandet siger Michael Nielsen.

Undervisningen på arbejdsmarkedsuddannelserne har hidtil kunne foregå på udenlandsk, men så har arbejdsgiveren eller kursisten skulle betale fuld pris for kurset.