Troels Lund: Jeg vil fortsætte RØD erhvervspolitik

Erhvervslivet kan se frem til en videreførelse af SR-regeringens arbejde med sektorspecifikke indsatsområder for at skabe vækst. Troels Lund Poulsen (V) puster nyt liv i vækstteams.

Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) erklærer sig enig i erhvervsorganisationernes ønske om at fortsætte den tidligere SR-regerings erhvervspolitik. Arkivfoto: Mads Nissen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det blå Danmark og andre sektorer sender Danmarks nye erhvervs- og vækstminister, Troels Lund Poulsen (V), på sommerferie med en klar opfordring til at fortsætte SR-regeringens arbejde med at skabe vækst ved at fokusere på udvalgte styrkeområder. Men ifølge Troels Lund Poulsen er det »en åben dør, som erhvervsorganisationerne løber ind i«. Han har nemlig tænkt sig at videreføre SR-regeringens arbejde og puster liv i de såkaldte vækstteams, som blev introduceret af daværende erhvervs- og vækstminister Ole Sohn i 2012.

»Jeg har ikke tænkt mig at nedlægge dem. Jeg har tænkt mig at bruge sommeren på at tænke igennem, hvordan vi kan lave flere offentlige initiativer for at understøtte den brede politiske enighed, vi har omkring vækstteams,« siger Troels Lund Poulsen.

Det er første gang, Troels Lund Poulsen udtaler sig om, hvilke tanker han som erhvervs- og vækstminister gør sig. Med det ene ben på sommerferie vil han imidlertid ikke endnu være konkret i forhold til, hvordan han vil gribe erhvervslivets udfordringer an. Dog løfter ministeren sløret en anelse for, hvad erhvervslivet overordnet kan forvente, og her får vækstteams tilsyneladende en central rolle.

»Jeg kommer til at tage en lang række møder i løbet af efteråret med nogle af de forskellige brancher og virksomheder, der repræsenterer vækstteamene,« siger Troels Lund Poulsen og fortsætter:

»Der vil jeg sørge for, at nogle af de forskellige fagministre også bliver involveret for på den måde at vise, at regeringen tænker på tværs af de siloer, som ellers godt kan være besværlige.«

Troels Lund Poulsen giver sundheds- og velfærdsløsninger som et eksempel på et område, hvor det er oplagt at involvere sundhedsministeren. Traditionelt har man fra liberal side typisk været fortaler for en mere overordnet tilgang til erhvervs- og vækstpolitik med brede rammevilkår. Da Ole Sohn i 2012 præsenterede sin vækstplan med særligt fokus på udvalgte sektorer, tog Venstre da også afstand fra den sektor- specifikke tilgang. Blandt andet sagde Venstres daværende erhvervsordfører, Kim Andersen, til Berlingske Business, at en målrettet erhvervspolitik »gør os meget sårbare, hvis politikerne ikke vælger rigtigt«.

Men Troels Lund Poulsen afviser, at Venstre har skiftet holdning på området.

»Man kan ikke sige, det her er et nybrud i forhold til, hvad vi har ment før. Vi har været med i en lang række vækstplansforlig, som også bakker op om nogle af de initiativer, der er taget,« siger han og tilføjer:

»Det her er ikke enten eller. Det er både og. Det er at være med til at understøtte nogle af de vækstteams, som er vigtige for os, fordi der er mange arbejdspladser, og fordi de konkurrerer internationalt og er hårdt presset i forhold til den globaliserede verden. Men vi skal også se på de generelle overordnede rammevilkår, som handler om skat og afgifter, og som handler om et meget voldsomt bureaukrati for nogle virksomheder i Danmark. Så jeg vil have en tilgang, som er både og,« siger Troels Lund Poulsen.

Med de udmeldinger fra den nye erhvervs- og vækstminister lader det til, at han imødekommer ønsket fra en række erhvervsorganisationer, som i dagens udgave af Berlingske sender en klar opfordring til Troels Lund Poulsen om at videreføre det arbejde, som Henrik Sass Larsen (S) har sluppet.

»Der er ikke copyright i dansk politik. Man kan godt overtage gode måder at arbejde på. Der er ingen grund til at smide et levedygtigt barn ud med badevandet,« siger Anne H. Steffensen, administrerende direktør i Danmarks Rederiforening.

Hun mener, ligesom erhvervs- og vækstministeren, at der er brug for »både og«.

»Rammevilkårene skal være i orden. Det udgør fundamentet. Men man er nødt til at gå ned og se på, hvad der skal til inden for de forskellige styrkepositioner, for at de kan skabe vækst og være konkurrencedygtige. Det er ikke one size fits all. Man er nødt til at være speficik,« siger Anne H. Steffensen.

Samme toner lyder fra Lars Aagaard, der er administrerende direktør i Dansk Energi. Han mener ligeledes, at der både skal føres en generel erhvervspolitik og fokuseres mere målrettet på udvalgte sektorer.

»Der er nogle steder, hvor man specifikt kan gå ind for den enkelte sektor og se på, om man kan dreje på nogle knapper for at styrke innovationskraften i og omkring de sektorer,« siger Lars Aagaard og tilføjer:

»Hvis du tager energiområdet, ser jeg for mig, at vi kan få mange flere arbejdspladser ud af den grønne omstilling ved at føre en målrettet erhvervspolitik, hvor man sørger for, der er penge nok til forskning og udvikling, så ikke alle kronerne bliver brugt på at støtte grøn energi.«

Ifølge OECDs prognoser for dansk økonomi frem mod 2030 ligger Danmark med en forventet årlig vækst på 1,6 procent sjettelavest blandt 34 lande i forhold til økonomisk vækst. Gennemsnittet ligger på 2,2 procent.

»Jeg erkender, at det er nødvendigt at være offensiv på den her dagsorden, for det er alle andre lande, vi konkurrerer med. Vi er i skarp konkurrence med andre lande på nogle af de her styrkepositioner, og vi kan se, at de også lægger meget energi i at være med til at bakke op om deres industrier,« siger Troels Lund Poulsen.