Troels Lund frygter, at brexit vil spænde ben for væksten

Regeringen vil efter sommerferien tage initiativer, der skal styrke væksten efter brexit.

Arkivfoto: Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mathias Løvgreen Bojesen

Brexit kan få store negative konsekvenser for dansk økonomi og erhvervsliv, mener erhvervslivets minister, der nu for første gang taler om sine bekymringer oven på briternes nej til EU.

Afstemningen den 23. juni har efterladt både Storbritannien og resten af EU i et politisk kaos, og ifølge erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen truer den politiske usikkerhed både danske investeringer og vækst. Det skriver Finans.

»Usikkerhed i politik gør, at investeringslysten bliver påvirket. Det er det mest alvorlige. Ingen ved, hvad der kommer til at ske, hvornår og hvordan. Usikkerheden er svær at sætte kroner og ører på, men den betyder noget«, siger han til Finans.

Finansministeriet skønnede i slutningen af maj, at væksten i dansk økonomi vil falde fra 1,1 procent til 0,9 procent i allerede i år som følge af Storbritanniens farvel til EU. Næste år vil væksten falde fra det skønnede 1,7 procent til 1,1 procent.

»Vi kommer til efter sommerferien at tage initiativer, der skal styrke væksten. Det vil have en virkning på vækstprognoserne i 2017, når vi fremlægger vores finanslov og 2025-plan.«

»Men vi kommer ikke uden om, at der er potentiale for, at væksten ikke bliver lige så stor, fordi Storbritannien er en vigtig handelspartner«, siger Troels Lund Poulsen til Finans.

Den politiske usikkerhed kan dog vare længe. Briterne har endnu ikke aktiveret artikel 50 i Lissabon-traktaten, der formelt vil udløse et britisk exit.

Det forventes først til efteråret, og derefter følger to års forhandlinger. En reel udtræden kan derfor ligge helt fremme i 2018.