Trods tab på 157 mio. kroner: »Vi ser særdeles positivt på selskabets fremtid«

Dagens overblik: Her er de 5 vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at været helt opdateret.

Byline: Thomas Lekfeldt, Ritchie B. Tongo, Denis Balibouse og Morten Germund. Fold sammen
Læs mere

Godmorgen og velkommen til dit overblik over dagens vigtigste erhvervsnyheder.

Nogle ville måske være en anelse pessimistiske, hvis der i stor stil fossede penge ud af kassen i det forgange regnskabsår. Men ikke Hellerup Finans' direktør. Den historie vender vil tilbage til om få linjer. Først får du et kort overblik over dagens andre interessante avisoverskifter:

  • De fleste danskere er ligeglade med boligskatten
  • Jysk familie laver guld på at sælge nips
  • Yahoo kan blive til »Altaba«

1
Trecifret milliontab truer Hellerup Finans

Stormvejret omkring Hellerup Finans A/S og holdingselskabet, der ejer det, vil tilsyneladende ingen ende tage. Til sammen havde de to selskaber den 6. januar 200.000 kr. tilbage på kistebunden i likvider mod en negativ egenkapital på 157 mio. kr. i Hellerup Finans A/S.

Det skriver Finans.dk.

Ifølge Hellerup Finans skyldes det massive hul, at man har taget tab på at nedskrive en række ejerandele i virksomheder - med Lyngby Boldklub som det formentlig mest værdifulde - til 0 kr., primært fordi selskaberne har negativ egenkapital.

Hellerup Finans venter at sælge selskaber for i alt 76. mio. kr. i løbet af det næste halve år, og ud over salget af Lyngby håber Hellerup Finans på at gå en lysere tid i møde via nye aktiviteter »indenfor fast ejendom og corporate finance«.

»Vi ser derfor særdeles positivt på selskabets fremtid og ser samtidig frem til at vise vores aktionærer og øvrige interessenter, at det nuværende billede af Hellerup Finans er et øjebliksbillede og et udtryk for valg af regnskabsprincipper og ny struktur af indtægtsgrundlaget i koncernen,« siger direktør i Hellerup Finans Jesper Godtfredsen i en pressemeddelelse.

Få breaking news og det bedste overblik fra Business.dk morgen og eftermiddag.

- eller modtag hver uge et prioriteret overblik over investorstof, privatøkonomi, ejendomme, digtal, karriere, media og vækst.

Se alle nyhedsbreve

2
Uro om ejendomsskat preller af på boligejere

Berlingske skriver i dag om, at det årelange politiske slagsmål om boligskatter ikke får danskerne til at ryste på hånden. Vi handlede i 2016 uanfægtet bolig, selv om ejendomsbeskatningen efter 2020 i vid udstrækning er ukendt, og tendensen ser ud til at fortsætte i 2017.

En rundsspørge, som TNS Gallup har foretaget for Berlingske viser, at 74 procent af de 1.037 adspurgte afviser, at usikkerheden om fremtidens boligbeskatning påvirker deres beslutninger og adfærd om deres boligsituation. 15 procent angiver, at usikkerheden påvirker dem, og knap halvdelen af de 15 procent har udskudt en bolighandel, viser tallene.

Det stemmer godt overens med den oplevelse, som ejendomsmægler fra Home Lone Bøegh Henriksen har i sin daglige omgang med kunder, hvor det kun er ved handler med de dyreste boliger på mindst seks millioner kroner, at skatten bliver en bekymring.

»På de dyre boliger er der tilbageholdenhed. Da de kom med den nye plan, og den blev offentliggjort, så kunne folk forholde sig til det og forstå det. Det kunne man godt leve med. Men i takt med at det bliver udskudt, så kommer der lidt træthed i systemet. I det billigere segment er det ikke et emner,« siger Lone Bøgh Henriksen.

3
Amerikansk aktieindeks tæt på milepæl

Natten til tirsdag måtte investorerne endnu en gang sande, at det amerikanske industriindeks Dow Jones ikke nåede den historisk høje indeksgrænse på 20.000. Indekset faldt 0,38 procent til indeks 19.887, men hvor meget vil det egentlig betyde, hvis Dow Jones rammer indeks 20.000 for første gang nogensinde?

Meget lidt, mener Mohamed El-Erian, der er  formand i USA for Presidents Global Development Council og cheføkonomisk rådgiver for Allianz SE, Tysklands største forsikringsselskab.

»Hvis Dow Jones-indekset rammer 20.000 vil det være forsidestof i det almene mediebillede og i erhvervsmedierne, og det vil et populært emne på sociale medier. Billeder af festlige hatte og hatte vil blive publiceret i stort omfang. Og størstedelen af de ansatte inden for den finansielle verden vil huske, hvor de var, da denne milepæl blev nået,« skriver han ikke helt uden humor i en blog på det amerikanske medie Bloomberg.

På et mere overordnet plan vil et indeks på 20.000 dog ikke ligefrem ændre på den generelle mistillid til det finansielle system, som blev skabt i 2008 i kølvandet på finanskrisen, mener Mohamed El-Erian.

»Stadig alt for mange mennesker tror på, at de finansielle markeder kun er til fordel for personer med stort kendskab til markederne. Desuden står de stærke præstationer på aktiemarkederne i stærk kontrast til den skepsis og bekymring, som er opstået på baggrund af de mange med lavvækst og en usædvanlig grad af usikkerhed om økonomiske, finansielle og politiske forhold.« Læs hele klummen hos Bloomberg her.

4
Ikast-familie skovler millioner ind på brugskunst

Vi hopper videre til Børsen, som i dag kan fortælle om en jysk familie, som laver guld på at sælge nips. Tre søskende fra Ikast ved navn RIkke Juhl Jensen, Gitte Juhl Capel og Klaus Juhl Pedersen har ved hjælp af godt købmandskab skabt den stærkt voksende interiørvirksomhed House Doctor, der i 2016 solgte især brugskunst og nips til boligen for godt 300 mio. kr. og tjente 55 mio. kr. I de seneste to år har der været tale om mere end 100 pct. stigning i omsætningen.

»Vi er SÅ tilfredse med vores vækst på eksisterende kunder og eksisterende markeder. Men vi ser et kæmpemæssigt potentiale på nye produkter, nye kunder, nye markeder,« fastslår adm. direktør for House Doctor, Klaus Juhl Pedersen, til Børsen.

De mange millioner får dog ikke de tre søskende til at slappe af. De har netop lagt sidste hånd på en strategi, som via nye produkter på fire år skal tredoble omsætningen, så salget nærmer sig 1 mia. kr.

5
Yahoo kan blive til »Altaba«

Den amerikanske internetgigant Yahoo kan skifte navn til »Altaba«, hvis selskabet ender med at sælge sin internet-division til Verizon Communications.

Det skiver The New York Times.

Avisen skriver, at det 4,8 milliarder dollar store salg ikke er endeligt på plads, men at Yahoo har drejebogen klar, hvis det bliver en realitet. Så vil halvdelen af selskabets bestyrelsesmedlemmer – inklusiv CEO Marissa Mayer – træde tilbage, og selskabet vil skifte navn til Altaba.

Navnet Altaba spiller på Alibaba, der er navnet på den kinesiske e-handelsgigant, som Yahoo ejer 15 pct. af. Ejerandelen vil være det største forretningsben i Yahoo, hvis salget til Verizon Communications bliver en realitet. The New York Times oplyser desuden, at Altaba, minder en del om Al-Taba, der er en producent af sakse med base i Pakistan.

Hvorvidt navnet Altaba allerede er optaget, sår Georgi Kantchev, der er journalist på Wall Street Journal, dog tvivl om:

Business-redaktionen anbefaler

Det sker i dag

De danske forbrugerpriser kommer i søgelyset tirsdag, når Danmarks Statistik fremlægger forbrugerprisindekset for december kl. 09.00. Det samlede forbrugerprisindeks steg i november med 0,4 pct. på årsbasis.

I USA bliver der præsenteret foreløbige november-tal for de amerikanske engroslagre kl. 16.00. I seneste opgørelse steg de amerikanske engroslagre steg med 0,9 pct., hvilket var pænt mere end ventet.

Det sker på markederne tirsdag

De asiatiske aktier viser en blandet udvikling tirsdag morgen med fald særligt i Tokyo og stigninger flere andre steder, herunder i Hongkong. Det japanske Nikkei 225-indeks ligger tirsdag morgen til et fald på 0,7 pct., og Topix-indekset falder 0,6 pct., meddeler Ritzau Finans. Ligesom det var tilfældet i Europa mandag, er det særligt bankerne og energiaktierne, der trækker ned. Sidstnævnte rammes af et fald i oliepriserne. Til gengæld stiger Hang Seng-indekset i Hong Kong med 0,6 pct., mens det kinesiske Shanghai Composite falder 0,1 pct., og det bredere CSI 300-indeks løftes 0,03 pct.