Trods store protester og vred Netanyahu: Danske aktionærer vilde med Kåre Schultz' israelske sparekniv

Her er de vigtigste ting, du skal vide, før du starter din dag. Vi læser erhvervsnyhederne og tjekker aktiekurserne, før du står op, så du kun behøver at læse én artikel fra morgenstunden for at være helt opdateret.

Kåre Schultz blev i september offentliggjort som ny direktør i den israelske medicinalgigant Teva. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen

Godmorgen,

Og velkommen til ugens sidste nyhedsoverblik.

1
Danske aktionærer satser på Schultz i Israel

Siden danske Kåre Schultz satte sig som topdirektør i den israelske medicinalgigant Teva, har tusindvis af danskere købt aktier i selskabet. Hos børsmægleren Nordnet havde blot 168 danskere aktier i Teva for ét år siden. I dag har knap 5.000 aktionærer købt Teva-aktier til en samlet værdi af cirka 10,6 mio. kroner. Det skriver Finans.

»Teva er blandt de absolut største enkeltbesiddelser hos de private, når det drejer sig om udenlandske aktier,« konkluderer Per Hansen, der er investeringsøkonom i Nordnet.

Kåre Schultz er kendt som en direktør, der kan præstere gode resultater. I Lundbeck præsenterede han opjustering på opjustering, og i hans to år som direktør steg aktien 215 pct.

Siden Schultz blev udpeget til ny direktør, er Teva-aktien steget 25 pct. Den fløj blandt andet op med 13 pct., da Kåre Schultz for nylig præsenterede en omfattende spareplan, der kommer til at koste 14.000 Teva-medarbejdere jobbet. Den beslutning gjorde Kåre Schultz voldsomt upopulær i Israel. Fagforeningerne afholdt store protester i dagevis, og premierminister Netanyahu bad forgæves danskeren om at rulle nogle af de mange fyringer tilbage.

2
Mænd, der tager lang barsel, får bøvl med cheferne

Det voksende antal mænd, der holder forældreorlov ud over de gængse 14 dage, løber i stigende grad ind i samme problemer, som kvinder i årevis har kæmpet med. De bliver forbigået ved forfremmelser. Deres job ændrer karakter.

Eller de bliver slet og ret fyret.

Det beretter både Lederne og Djøf. Begge de faglige organisationer oplever, at i takt med at flere mænd ønsker længere orlov, stiger antallet af medlemshenvendelser om forskellige konflikter med arbejdsgiveren. Hos Lederne er det blevet særligt tydeligt i 2017.

»Vi har haft flere sager, som handler om barsel og mænd. Sagerne drejer sig for eksempel om, at man er blevet forbigået i en eller anden sammenhæng, eller at ens job ikke er som tidligere,« siger Bodil Nordestgaard Ismiris, viceadministrerende direktør hos Lederne.

Læs mere hos Berlingske Business (kræver abonnement).

Business anbefaler

Hør også podcasten »Dine penge« om privatøkonomi:

Find alle udsendelser fra Berlingske Business i din podcast-app og på Apple TV, på Spreaker.com eller via iTunes. Podcast fra Berlingske Business er sponsoreret af Nordea.

3
Bitcoins dominans trues af nye virtuelle valutaer

Den første og største kryptovaluta var et af de mest omdiskuterede emner i finansverdenen i det forgangne år, og mens den etablerede sektor slog boble-alarm, fortsatte bitcoin ufortrødent sin vilde vækst fra 1.000 til 15.000 dollar ved udgangen af året.

Imidlertid er bitcoins vækst stagneret den seneste måned. Men det betyder ikke, at raketten er gået ud for kryptovalutaernes vækst som helhed. Tværtimod.

De mere end tusind forskellige kryptovalutaer har aldrig været mere værd, end de er nu, og deres samlede værdi har netop passeret 4.500 milliarder kroner.

Men bitcoins »markedsandel« er gået den modsatte vej, og mens den historisk har udgjort mellem 50 og 80 procent af den samlede værdi, står den i dag »kun« for 35 procent.

4
Dow Jones susede over 25.000 for første gang

Rekordrækken fortsatte på det amerikanske aktiebørser torsdag, hvor Dow Jones-indekset krydsede niveauet 25.000 efter en stigning på 0,6 pct. til 25.075,13. Det skriver Ritzau Finans.

Milepælen blev nået, mindre end seks uger efter at det 121-årige indeks brød gennem 24.000, og indekset er nu steget 7000 point eller 36 pct., siden Donald Trumps blev valgt som præsident.

»Vi har bevæget os op meget hurtigt. Det er utroligt og rejser spørgsmålet: hvor højt kan det komme,« siger Howard Silverblatt, analytiker hos S&P Dow Jones Indices til CNN Money.

Tre ting investorerne skal holde øje med

Nordnets investeringsøkonom Per Hansen udpeger her et par ting, som investorerne bør have for i dag:

  • Hvis den amerikanske arbejdsmarkedsrapport overrasker positivt med en jobskabelse udenfor landbruget på mere end 195.000, kan investorerne begynde at indstille forventningerne på den næste amerikanske renteforhøjelse ved mødet den 14.-15. marts
  • Onsdag kom der et meget stærkt ISM for den amerikanske fremstillingssektor. I dag kommer det tilsvarende tal for ISM, service. Niveauet har generelt været meget højt de seneste måneder. Vil tallet overraske forventningerne positivt (57,4), vil det være endnu et tegn på at aktiviteten i den amerikanske økonomi er rigtig god og bredt funderet (USA er mere service og mindre produktion).
  • Analytikere undrer sig over den pauvre aktieudvikling, som Vestas har haft i 2018. På trods af en stor ultimo ordre høst, er aktien ikke steget men sågar faldet i 2018. ”Skurken” i den ligning er usikkerhed med hensyn til den fremtidige prisudvikling per megawatt. Kommer der et comeback til Vestas’ aktiekurs i dag?

Det sker på markederne

De asiatiske aktiemarkeder er på nippet til at få den bedste uge i næsten seks måneder her i starten af 2018. De ledende indeks i Tokyo, Seoul, Sydney og Hongkong er alle klædt i grønt efter endnu en dag med rekorder i USA.

  • Nikkei 225: +0,9 pct.
  • China Shanghai Composite: +0,3 pct.
  • Sydkoreas Kospi: +1,1 pct.
  • Hongkongs Hang Seng: +0,1 pct.