Trods ros til Thorning: Løkke bedst for konkurrenceevnen

Thorning-regeringen har gjort det langt bedre end ventet, men i fremtiden vil erhvervslivet være bedst tjent med en blå regering, lyder det fra stribevis af topchefer. Mange frygter, at Thorning vil slå ind på en mindre erhvervsvenlig kurs i næste valgperiode.

Opbakning til blå blok og Lars Løkke Rasmussen (V) skyldes bl.a., at mange erhvervsledere forventer lavere personskatter og lavere energiafgifter med en borgerlig regering. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Indkomstskatterne er blevet sænket. Det samme er en række afgifter i forbindelse med foreløbig to vækstpakker. Og der er blevet gennemført upopulære reformer af bl.a. kontanthjælp, førtidspension og SU.

Regeringen er i løbet af den nuværende valgperiode kommet erhvervslivet i møde på flere afgørende områder.

Topledernes frygt for millionærskat og en omsiggribende offentlig sektor viste sig ubegrundet, og de fleste erhvervslederes skepsis umiddelbart efter valget er blevet afløst af behersket ros.


Alligevel må Helle Thorning-Schmidt og co. se i øjnene, at dansk erhvervsliv fortsat med stor afstand har størst tiltro til, at en borgerlig regering vil være bedst for konkurrenceevnen fremover.

I en ny rundspørge til Berlingskes Toplederpanel, der består af topchefer i store og mellemstore danske virksomheder, vurderer 63 procent, at Danmarks konkurrenceevne vil blive forbedret i næste valgperiode med et blåt flertal.

Omvendt vurderer blot 21 procent af toplederne, at rød blok vil sikre en fortsat forbedring af konkurrenceevnen, hvis regeringen bliver genvalgt.

Medicoselskabet Ambus’ adm. direktør, Lars Marcher, er blandt de mange erhvervsledere, der håber på en ny regering, selv om han hæfter mange rosende ord på Thorning-regeringen. Som så mange andre topchefer har Ambu-direktøren nemlig svært ved at se SR-regeringens visioner og retning på længere sigt.

»Jeg tror, at blå blok aktuelt har en lidt klarere retning for, hvor man vil hen. Man skal erkende, at verden ændrer sig, og at vi har brug for at kunne konkurrere på mere lige vilkår med vores nabolande fremadrettet. Men jeg håber på et fortsat bredt samarbejde,« siger Lars Marcher.

Omtrent samme melding kommer fra en række andre topchefer, som Berlingske Business har været i kontakt med. En del topledere tvivler på, om Helle Thorning-Schmidt kan holde kursen med nye reformer og vækstpakker i endnu en valgperiode.

Presset for dyre velfærdsinitiativer er nemlig stort i det socialdemokratiske bagland, og det vil formentlig vokse, hvis der som ventet kommer mere fart på dansk økonomi de kommende år. Det klare flertal af topcheferne ønsker i stedet fornyet fokus på især lavere indkomstskatter og tiltag, der gør det mere attraktivt at arbejde.

Mange af de borgerligt indstillede erhvervsfolk roser ellers Thorning-regeringen for at have været mere reformivrig end ventet og samtidig ført en stram økonomisk politik.

»Set med erhvervslivets øjne er økonomisk og politisk stabilitet enormt vigtigt. Mange var nok usikre på, hvad der ventede, da Thorning-regeringen trådte til, men regeringen har i store træk holdt fast i kursen og ført Danmark fornuftigt gennem krisen. Det tager jeg hatten af for,« siger Lars Marcher.

I rundspørgen til toplederpanelet svarer 45 procent af topcheferne, at regeringen i denne valgperiode har ført en politik, der alt i alt har været positiv for danske virksomheders konkurrenceevne. Omvendt forholder blot 16 procent sig negativt til regeringens indsats for at forbedre konkurrenceevnen.

De anerkendende meldinger kommer på trods af, at finansloven for 2015 af de fleste bliver betegnet som en rød finanslov, hvor der er langt mere fokus på nye velfærdsinitiativer end på vækstinitiativer fra erhvervslivets lange ønskeseddel.

I flere tidligere rundspørger til Berlingskes Toplederpanel har opbakningen til Thorning-regeringens linje været endnu mere overbevisende. En rundspørge fra foråret 2013 viste bl.a., at 43 procent af topcheferne vurderede, at den daværende SRSF-regerings indsats for konkurrenceevnen var bedre og mere ambitiøs end VK-regeringens indsats op gennem 00erne. Omvendt mente blot 13 procent, at den tidligere VK-regering havde været bedst for konkurrenceevnen.

Mange fremhæver skattereformen fra 2012, der blev indgået sammen med de borgerlige partier, som et skridt i den rigtige retning. Reformen sænkede bl.a. indkomstskatterne ved at skrue ned for udviklingen i overførselsindkomsterne.

Derudover skaber reformer af bl.a. førtidspension, fleksjob, kontanthjælp og SU anerkendelse i erhvervslivet, selv om mange havde ønsket sig mere vidtgående reformer. Regeringen modtager samtidig ros for planerne om at skære i optaget på uddannelser med høj arbejdsløshed.

»Set over hele valgperioden har regeringen ført en mere erhvervsvenlig og blå politik end ventet. Men selv om der er grund til at anerkende en fornuftig indsats fra Thorning-regeringen, tror jeg, at dansk erhvervsliv i længden er bedst tjent med et borgerligt flertal efter et valg,« siger René Liocouras Nielsen, adm. direktør i handelsvirksomheden Trade Point, der handler med brugskunst og møbler.

Den store opbakning til blå blok skyldes bl.a., at mange erhvervsledere forventer lavere personskatter og lavere energiafgifter med en borgerlig regering. Derudover støtter mange topledere de borgerlige partiers ønske om at gøre noget ved boafgiften, som familieejede virksomheder betaler ved generationsskifte.

Rundspørgen til toplederpanelet viser, at lavere indkomstskat topper direktørernes ønskeseddel over tiltag i næste valgperiode.